BOZANIĆ OBJAVIO MJERE PROTIV KORONAVIRUSA U CRKVAMA: / Suhe škropionice, hostije u dlan i poziv na suzdržanost određenih skupina ljudi

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Kardinal Josip Bozanić izjavio je kako je 'vrijeme kroz koje prolazimo je višeslojno vrijeme kušnje' te 'prilika za razna savezništva u dobru'

11.3.2020.
17:52
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Zagrebačka nadbiskupija pozvala je u srijedu svećenike i vjernike da se zbog širenja koronavirusa suzdrže od dolaska na liturgijska slavlja i skupove ako imaju simptome respiratornih infekcija te je savjetovala da se u škropionicama ne čuva i u njih ne ulijeva blagoslovljena voda.

Image
I CRKVA IMA MJERE PROTIV KORONAVIRUSA: /

Ne uzimajte pričest na usta, ne rukujte se i ne ljubite ikone

Image
I CRKVA IMA MJERE PROTIV KORONAVIRUSA: /

Ne uzimajte pričest na usta, ne rukujte se i ne ljubite ikone

Promjena rituala

Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić pozvao je da se od dolaska na liturgijska slavlja i pobožnosti suzdrže svi koji imaju simptome infekcije dišnih putova ili određene respiratorne tegobe, svi koji su bili u krajevima koji se smatraju žarištima zaraze ili pak u kontaktu s osobama koje bi mogle biti nositelji virusa te starije osobe, a posebno kronični bolesnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Škropionice na ulazima i na drugim mjestima u crkvama i kapelama trebaju ostati prazne i kao takve, ističe Bozanić, znak čežnje i poziva da svoju krsnu milost snažnije svjedočimo. Vjernici će zato pri ulasku i izlasku iz crkve pokleknuti ili se duboko nakloniti znamenujući se znakom križa bez blagoslovljene vode.

Nema ni rukovanja

Rukovanje kao gesta pružanja mira u slavlju euharistije ili u službama Božje neće se koristiti, a vjernici će biti pričešćivani primanjem svete hostije na dlan jedne ruke kako bi je drugom rukom prinijeli ustima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vrijeme kroz koje prolazimo je višeslojno vrijeme kušnje i otvara puno temeljnih pitanja. U korizmenom hodu jasnije vidimo da su kušnja ne samo naša ljudska ranjivost i krhkost, nego i određena nužna ograničenja. Mi ta ograničenja promatramo i nastojimo živjeti u svjetlu ljubavi koja je potrebna pred izazovima za osobnu i zajedničku odgovornost", poručio je kardinal Bozanić i dodao kako svi trebaju jačati u brizi jednih za druge te da je svatko pozvan učiniti svoju dužnost i živjeti svoj poziv.

"Ovo je prilika za razna savezništva u dobru, u kojemu se u društvenoj zajednici trebaju povezati: ljubav prema čovjeku, zdravstveni sustav, znanost, gospodarstvo i političke odluke", ocijenio je Bozanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo