BOŠNJAKOVIĆ U SABORU: / 'Stečajeve potrošača ubrzat ćemo i pojednostaviti, a bit će obuhvaćeno 120 tisuća građana'

Image
Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Postupak bi se, po riječima ministra Bošnjakovića, vodio na dva načina: ako građanin ima imovinu manju od 10 tisuća kuna tada bi se samo otvorio i zatvorio,

3.7.2018.
18:57
Patrik Macek / PIXSELL
VOYO logo

Cilj izmjena Zakona o stečajevima potrošača je pojednostaviti i ubrzati stečajeve za građane blokirane dulje od tri godine kojima dug ne prelazi 20.000 kuna, istaknuo je u utorak u Hrvatskom saboru ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, predstavljajući treću mjeru za pomoć blokiranima. Zakon stupa na snagu 1.siječnja 2019. i očekujemo da će njime biti obuhvaćeno 120 tisuća građana, rekao je Bošnjaković.

FINA bi po službenoj dužnosti inicirala pokretanje stečajnog postupka s kojim bi se građanin trebao suglasiti, a postupak bi se vodio na dva načina: ako građanin ima imovinu manju od 10 tisuća kuna postupak bi se samo otvorio i zatvorio, a ukoliko ima imovinu veću od 10 tisuća kuna imenovao bi se povjerenik koji će unovčiti imovinu i namiriti vjerovnike, pojasnio je Bošnjaković proceduru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
EVO KAKO VLADA PLANIRA RIJEŠITI PROBLEM BLOKIRANIH: /

Mijenja se način naplate, očekuje se smanjenje iznosa naplate...

Image
EVO KAKO VLADA PLANIRA RIJEŠITI PROBLEM BLOKIRANIH: /

Mijenja se način naplate, očekuje se smanjenje iznosa naplate...

"Imate dva čovjeka koji će provoditi stečajeve"

"Idete na stečajeve, a imate dva čovjeka koji će ih provoditi. To je apsurd", ustvrdio je Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku).

Ministar pravosuđa odgovorio je da će povjerenici moći biti i odvjetnici, porezni savjetnici, stečajni upravitelji i da će se tako riješiti problem njihova nedostatnog broja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) nije uvjeren da će izmjene Zakona o stečaju potrošača puno toga riješiti.

"Problem troškova višestruko većih od glavnice se uopće ne rješava, kao ni zaštita jedinog doma, problem preprodaje dugova, obavještavanja o pokretanju ovrhe, pitanje retroaktivnosti, kolaterala, zastare duga i drugo", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije idealno rješenje, ali napor je dobrodošao"

Tomislav Panenić (Most) smatra da je namjera zakona dobra, ali da nedostaje poruka građanima da će se sve provesti "pravedno i fer" te da u slučaju konzumiranja zakona neće nastradati.

Ovo nije idealno rješenje, no svaki napor da se pomogne građanima je dobrodošao, rekla je Anka Mrak Taritaš (Glas) i najavila podršku zakonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj je rasterećenje sustava od bezrazložnih i dugotrajnih ovrha, naglasila je Marija Jelkovac (HDZ) uvjerena da će se zakonom spriječiti produbljivanje dužničke krize.

Sabor s radom nastavlja u srijedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo