ministar pravosuđa / Bošnjaković spreman na izradu novog ZKP-a; O dovođenju mladića na sud u lancima: 'Pretjeralo se'

Ministar je kazao kako po pitanju ZKP-a nakon slučaja Daruvarac treba podvući crtu i vidjeti što treba popraviti

5.1.2019.
19:04
VOYO logo

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u RTL-u Danas je komentirao novi prijedlog Ovršnog zakona u kojem su vladajući su najavili da će ovrhe biti brže, a sustav pravedniji. 

Građani baš ne vjeruju kad je u pitanju novi ovršni zakon, a ministar otrkiva hoće li podizanje granice duga na 40 tisuća kuna doista smanjiti mogućnost od gubitka doma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije bilo nekog povjerenja ni u ova tri Zakona, a u kratko smo vrijeme uspjeli deblokirati gotovo 160 tisuća građana. Dug blokiranih koji je bio 43 milijarde sada je 18,3 milijarde. Mislim da su ovo dobre mjere koje nudimo u Ovršnom zakonu, a od svih koji su istakli sumnje očekujem da se uključe u javno savjetovanje. Nedvojbeno smanjujemo trošak ovrhe u budućnosti, želimo je učiniti bržom digitalnim putem. Ovrha će biti poštena. 

Što se tiče pitanja za nekretnine, dižemo prag. Ne može se voditi ovrha u odnosu na nekretninu ako je dug manji od 40 tisuća kuna. u postojećem zakonu imamo mjeru da ukoliko netko izgubi jedinu nekretninu, država o njemu brine 18 mjeseci, plaća mu zakupninu. Da mi nekakav zakon prepisujemo to je neozbiljno. Po meni možemo ugraditi sva dobra rješenja koja se ponude u savjetovanju. Zakon ide u dva čitanja, otvoreni smo za sve. Dosada smo postigli pristojne rezultate u smanjivanju broja bolokiranih, a sada je na sceni zakon o osobnom stečaju potrošača. Mi ćemo smanjiti broj blokiranih na razumnu mjeru", kazao je Bošnjaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Uveli smo novi oblik stečaja'

Objašnjava kako po tom pitanju nisu prihvaćali amandmane oporbe jer su oni tražili da visina duga bude 50 tisuća kuna. "Mi smo imali tada stavak 2. Članka koji daje sucu da ocjenom vidi da li dolazi do nesrazmjera i on iznos od 20 tisuća može podići na veći iznos. u praksi imamo mogućnost ukoliko se traži ovrha na nekretnini radi potraživanja koje je veće od 20 tisuća kuna, a nekretnina je bitno vrijednija, on može primjenom zakonskog stavka 2. Članka to podići", tvrdi Bošnjaković.

Izmjene Zakona o osobnom stečaju stupile su na snagu, a ministar tvrdi da u Hrvatskoj do sada nije postojao ovako jednostava stečaj potrošača. "Uveli smo novi oblik stečaja za one koji su dužni do 20 tisuća kuna i koji su blokirani dulje od 3 godine. Prave rezultate ćemo vidjeti, takvih ljudi ima preko 100 tisuća. Mi ćemo putem i FINA-e im dostaviti obavijest da u okviru ovog instituta mogu regulirati svoja dugovanja", kazao je ministar. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako blokirani tvrdie da se suštinski ništa ne rješava te da će se dugovi i dalje prenositi na potomke, ministar tvrdi da će se to dogoditi ako građani budu nesavjesni i neodgovorni. "I sada postoji odredba u Zakonu koja kaže da naši ptomomci odgovaraju za naše dugove u visini onoga što su zavrijedili. 

O slučaju Drauvarac: 'Ako treba napravit ćemo i novi Zakon'

Ako ćete ostaviti potmcima 100 nečega i dug od 100 nečega, bit će na nuli. Ako im ostavite 100 nečega i dug od 50 nečega, ostat će im 50. Šaljem poruku da budemo savjesni i odgovorni kako ne bi bili blokirani radi manjih iznosa. Velika kvaliteta novog Zakona je da ne može doći do ovrhe, a da ovršenik nije obavješten o tome. To je važno i tu je bilo prijepora u sadašnjem sustavu kada nisu znali da ovrha ide", kazao je Bošnjaković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar se i osvrnuo na izmjene ZKP-a nakon slučaja Daruvarac. "Ovo će biti devete izmjene i mnoge od njih su posljedica implementacije europskih direktiva koje smo obvezne implementirati. Analizirat ćemo sve što se dogodilo u nekoliko predmeta. Ako treba napravit ćemo nakon ovog i novi Zakon, jer kad je bilo 9 izmjena treba podvući crtu i vidjeti što je ostalo, što treba kodificirati ili dodati.

U prvom kvartalu ćemo vidjeti za ovakve stvari koje su se dogodile da pokušamo barem te dvojbene stvari izregulirati. Moram reći, to je jedan novi sustav gdje se nama čini da je to lako, ali desecima godina smo imali jedan tip kaznenog postupka, ovo je nešto novo", kazao je Bošnjaković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i slučaj mladića  iz Viškova koji je zbog napada na djevojku prekršajno prijavljen za narušavanje javnog reda i mira, a na sud je doveden u lancima, što neki smatraju neprimjernim. "Bilo je slučaja privođenja okrviljenih u lancima. To nije pitanje reguliranja kaznenog zakona, on se time ne bavi, time se bave provedbeni propisi postupanja pravosudne policije. Tu treba odvagnuti što se dogodilo i da li to izgleda primjereno. Složio bi se sa svima koji misle da je to pretjerano, da ga se moglo lakšim mjerama dovesti na sud. To je procjena onih na terenu", zaključuje ministar Bošnjaković. 

Brak na prvu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo