BOŠNJACI PROTIV SVOJE SABORSKE ZASTUPNICE: / 'Pozivamo na bojkot Ermine Lekaj Prljaskaj jer je glasala za Deklaraciju o BiH'

Image
Foto: Patrik Macek / PIXSELL

'Prilikom rasprave u Saboru (o Deklaraciji o položaju Hrvata u BiH), saborska zastupnica koja predstavlja bošnjačku nacionalnu manjinu nije niti u jednom trenutku konzultirala,

24.12.2018.
16:54
Patrik Macek / PIXSELL
VOYO logo

Koordinacija županijskih Vijeća, Vijeća Grada Zagreba i predstavnika za županije bošnjačke nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj danas ej objavila proglas kojim pozva na bojkot saborske zastupnice Ermine Lekaj Prljaskaj koja u Hrvatskom saboru osim albanske, crnogorske, makedonske i slovenske predstavlja i bošnjačku manjinu.

Povod pozivu na bojkot zastupnice Lekaj Prljaskaj jest to što je 14. prosinca glasovala za Deklaraciju o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini, a bez prethodnih konzultacija s predstavnicima Bošnjaka u Republici Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SABOR IZGLASAO DEKLARACIJU O HRVATIMA U BIH: /

81 glas za, SDP protiv, a Most i Živi zid nisu glasali

Image
SABOR IZGLASAO DEKLARACIJU O HRVATIMA U BIH: /

81 glas za, SDP protiv, a Most i Živi zid nisu glasali

"Izgubila je legitimitet zastupanja Bošnjaka"

U svome proglasu Koordinacija bošnjačkih organizacija ističe da Deklaraciju smatra izravnim miješanjem u unutrašnja pitanja BiH te stoga nije prihvatljiva Bošnjacima u Republici Hrvatskoj.

"Prilikom rasprave u Hrvatskome saboru, saborska zastupnica koja predstavlja bošnjačku nacionalnu manjinu nije niti u jednom trenutku konzultirala, zatražila mišljenje ili savjet od bilo kojeg legitimnog predstavnika Bošnjaka u Republici Hrvatskoj te time onemogućila da se mišljenje i glas preko 30 000 građana RH čuje u raspravi u Hrvatskome saboru, što bi u najmanju ruku pridonijelo transparentnijoj i kvalitetnijoj raspravi o navedenoj temi. Glasanjem za Deklaraciju uvažene saborske zastupnice, smatramo da je povrijedila interese bošnjačke nacionalne manjine i opetovano izgubila legitimitet zastupanja interesa Bošnjaka kako u Hrvatskome saboru tako i pri bilo kojoj drugoj državnoj instituciji gdje se ostvaruju Ustavom Republike Hrvatske zagarantirana prava bošnjačke nacionalne manjine", ističe se u proglasu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spočitavaju joj nezainteresiranost

Koordinacija bošnjačkih organizacija smatra da Lekaj Prljaskaj u dosadašnjem mandatu nije ni u najmanjoj mjeri zastupala interese bošnjačke nacionalne manjine "naročito kada je u pitanju Operativni plan i program Vlade RH u kojem zatraženi projekti od nacionalnog interesa za Bošnjake u RH nisu spomenuti niti prihvaćeni za što je isključivo zaslužna nezainteresiranost uvažene zastupnice".

"Smatramo da druga po veličini nacionalna manjina u Republici Hrvatskoj zaslužuje primjereniji i pošteniji pristup i zaštitu svojih manijskih prava od strane gospođe Lekaj Prljaskaj, posebno ako uzmemo u obzir ogromnu žrtvu koju su Bošnjaci u Hrvatskoj podnijeli sa više od 25 000 sudionika i preko 1000 poginulih hrvatskih branitelja tijekom Domovinskog rata. S tim u vezi smatramo da daljnji nastavak suradnje sa uvaženom zastupnicom Lekaj Prljaskaj nije moguć uz ovakvu nezainteresiranost u obavljanju časne dužnosti zastupnika u Hrvatskome saboru te dok svoj način rada ne izmjeni pozivamo na bojkotiranje njenog djelovanja kao saborske zastupnice bošnjačke nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozivamo sve bošnjačke organizacije u Republici Hrvatskoj da neupućivanjem poziva za sudjelovanjem na događanjima u organizaciji bošnjačke nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj iskažemo svoj protest i nezadovoljstvo njenim angažmanom u zastupanju Bošnjaka u Republici Hrvatskoj", stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik Koordinacije županijskih vijeća, Vijeća Grada Zagreba i predstavnika za županije bošnjačke nacionalne manjine u Republici . Hrvatskoj Harun Omerbašić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo