Poznata bikijada / Borba bikova u Radošiću: Šibonja i Brnješa žestoko su se obračunali, borba se nastavila i izvan koride

Deseci bikova iz Dalmacije ukrstili su rogove u koridi, ali pod budnim okom vlasnika

15.9.2019.
19:35
VOYO logo

Radošić, mjesto u kaštelanskoj Zagori, ima najpoznatiju bikijadu u Hrvatskoj, a ove su godine dobili i njeno kasnoljetno izdanje – "Koridu braće Parčina"

Deseci bikova iz Dalmacije ukrstili su rogove u koridi, ali pod budnim okom vlasnika koji žele pobjedu prestižnu za svakog uzgajivača stoke, no i paze da im se tonu teški ljubimci ne ozlijede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šibonja i Brnješa su se dohvatili žestoko i nadjačavaju se. Borili su se više od pola sata i nisu popuštali, a onda su u žaru, borbu nastavili i van koride

"Kad su pustili junce da se bodu, nisu se htjeli pobost. Onda se crni okrenuo, drugi je išao na njega i usmjerio ga u rebra i zaparao je on rebra", govori Ivan iz Ogorja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

26. bikijada u Radošiću prva je u organizaciji dvojice braće, Mate i Ivana Parična iz susjednih Kladnjica. Oni vjeruju da neke autohtone pasmine ne bi ni opstale da nije borbi bikova

"Ove naše autohtone rase buša, podolac i to ne bi ih bilo sigurno. Držale bi se samo mesne pasmine bikova", govori za RTL Danas organizator "Koride kod braće Parčina", Mate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pradjed, djed i tako se nastavilo i sa oca na nas. Nastavila se tradicija da držimo bikove, da se bavimo stokom. Volimo selo i s tim običajima našim volimo se baviti i održavat to", dodaje Ivan.

36 bikova dovedeno je iz cijele Dalmacije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stipe je 800 kilograma teškog Zekonju dovezao iz Žeževice. Imali su bikove čak i onih 40 godina kada mu je otac bio u Njemačkoj, a o stoci brinula djeca s majkom.
 Perspektivnog borca, kaže, lako se prepozna.

"Većinom bi tribala bit genetika. I ona majka koja mu je i otac, sve se zna. A isto ko i na meni. Vidiš jesam li zgodan ili nisam, ko i ja na tebi. Odma znam jesi li dobra, tako i to", kaže Stipe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Medonja, Garonja, Zekonja kao i još tridesetak bikova, u ovoj bikijadi nije ozlijeđeno, jer ovdje nije smisao da se bika probode, ovdje čak ni bik bika ne probode. Bikovi se  samo doslovno uhvate rogovima i nadjačavaju.

Ako usput dođe do blažih ogrebotina, njihovi vlasnici će to brižno sanirati. Na ovim borbama bikova se ne zarađuje, ovdje pobjeda znači prestiž.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz nadmetanje bikova u nadjačavanju i obaranju ruku okušali su se i kršni momci iz Dalmatinske zagore.

Uz bikove, na svakoj bikijadi kultne životinje i su i janjci kojih svake godine utihne barem stado.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo