'BOLJE IKAD NEGO NIKAD': / Država u jeku pandemije oživjela turistički projekt star 14 godina

Image
Foto: Shutterstock

Ministarstvo državne imovine 1. travnja je raspisalo obvezujući natječaj za kupnju 54 hektara i koncesiju na 150 hektara zemljišta uz Prokljansko jezero na kojem se još od 2006.

8.4.2020.
20:48
Shutterstock
VOYO logo

Ideja o golfskom terenu okruženom vilama i hotelima pored Prokljanskog jezera stara je više od 15 godina. Država je odlučila reaktivirati projekt i privući ulagače u jeku pandemije koronavirusa koja je uništila turizam u svijetu. Naime, 1. travnja raspisan je obvezujući natječaj za projekt “Prukljan u Skradinu”, kojim prodaje 54 hektara zemljišta i u koncesiju daje dodatnih 150 hektara, kako bi se realizirala ideja vrijedna više od 300 milijuna eura, doznaje Jutarnji.

Ministarstvo državne imovine je prije dvije godine raspisalo neobvezujući tender za taj projekt na koji su stigle ponude dva investicijska fonda iz Njemačke i Nizozemske. Iako je tada bilo riječi da se obvezujući natječaj treba raspisati što prije, a najkasnije ujesen, Ministarstvu je trebalo dvije godine za rješavanje papirologije i administracije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvije godine za rješavanje papirologije

“Bolje ikad nego nikad. Gledajte, sigurno je da bi neke druge okolnosti bile bolje za realizaciju projekta, no ja ne mislim da su obustavljene baš sve investicije te da investitori koji su se javili na prvi natječaj i dalje nemaju želju investirati u projekt pored Prokljanskog jezera. Ako je on dobro koncipiran, pripremljen, a novac za njega osiguran, onda ne vidim zašto se investitori ne bi javili”, komentirao je raspisivanje natječaja gradonačelnik Skradina Antonijo Brajković.

Dodao je da ne zna zašto je prošlo dvije godine između raspisivanja neobvezujućeg i obvezujućeg natječaja za projekt koji je nastao još 2006., u mandatu bivšeg gradonačelnika Nediljka Dujića, a otada do 2018. je bio u ladici, da bi na koncu ipak bio uvršten u katalog državnih investicijskih projekata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petogodišnji rok završetka gradnje

Prema natječaju, ulagači koji dobiju posao, kupit će 30 hektara zemljišta u T1 i T2 turističkoj zoni koja je predviđena za gradnju hotela s najviše 1500 kreveta. Ostala 24 hektara koja idu u prodaju namijenjena su za gradnju turističkih vila. Na čak 136 hektara prostirat će se golfski teren s 18 rupa, a ostatak koncesioniranog zemljišta je na pomorskom dobru te bi na njemu trebala niknuti nautička luka i dvije plaže.

Rok za dovršetak izgradnje je pet godina od potpisivanja ugovora s investitorom, u što ulazi i ishođenje svih potrebnih dozvola te početak gradnje sukladno prostornim planovima. Iz Ministarstva državne imovine nisu odgovorili zašto su u nezgodnom trenutku po turizam krenuli u raspisivanje natječaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo