PREDUGO SE ČEKALO /

Bojkot u školi zbog dječaka (10), roditelji djece ogorčeni. Divjak: 'Neće biti rješenja u kojem će svi biti zadovoljni'

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Ravnatelj škole je podnio ostavku. Nastave i dalje nema, a roditelje djece održat će mirni prosvjed

22.10.2024.
11:21
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Rješenja za slučaj desetogodišnjeg dječaka u jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi, a zbog kojeg su se roditelji ostale djece iz razreda pobunili i bojkotiraju nastavu, se ne nazire. Iako je održano više sastanaka, razgovora, dogovora... nezadovoljni roditelji su jutros ispred škole stigli s transparentima. Održat će i mirni prosvjed ispred škole, a pozvali su da im se pridruže i roditelje druge djece škole. Ravnatelj je podnio ostavku.

Roditelji kažu da je izigrano ključno obećanje da će dječak do Nove godine biti na opservaciji. Međutim, roditelji su dječaka u ponedjeljak doveli na nastavu i sve je opet kulminiralo. Nastave nije bilo. Roditelji kažu da dogovor nije ispoštovan i traže odgovornost osobe koja je vratila dječaka (10) u školu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RAVNATELJ PODNIO OSTAVKU /

Roditelji pred školom postavili transparente zbog desetogodišnjaka, oglasila se pravobraniteljica za djecu

Image
RAVNATELJ PODNIO OSTAVKU /

Roditelji pred školom postavili transparente zbog desetogodišnjaka, oglasila se pravobraniteljica za djecu

Na potezu je Ministarstvo obrazovanja koje ima mehanizme, kazala je za Danas.hr bivša ministrica obrazovanja Blaženka Divjak. To je predugo čekalo i sada je situaciju jako teško riješiti, dodala je.

"Očito je bio problem u tome da nisu preuzete odgovornosti od nadležnih kada su trebale biti. U ovom trenutku mislim da je Ministarstvo na potezu i oni bi trebali preuzeti rješavanje ovog procesa. Dobro je da se uključila pravobraniteljica i sada Ministarstvo s Gradom Zagrebom trebaju rješavati slučaj", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očito se ravnatelj našao između čekića i nakovnja. To vam je jako teško. S jedne strane ima roditelje koji sigurno protestiraju s razlogom. Ja ne mogu vjerovati da bi roditelji bili neodgovorni u takvoj situaciji. Naravno, tu je i dječak kojeg u ovoj situaciji isto treba zaštiti. Očito roditelji dječaka ne surađuju dovoljno. To je ono što se da iščitati. Ministarstvo sada mora rukovoditi tom situacijom. Postoji hijerarhija koja uključuje i državne tajnike i ravnatelje", kaže Divjak.

"Ja razumijem da postoji interes javnosti, ali javnost to neće riješiti. Razumijem i roditelje koji traže da ih se čuje. Ministarstvo mora sjesti, pozvati sve one koji su u igri i naći rješenje. Rješenja ima, kako ga ne bi bilo. Ako već nisu ovih proteklih nekoliko godina, sada se mora tražiti rješenje uključujući sve. Treba uključiti i roditelje dječaka, suočiti ih s tom situacijom, Ali tu nažalost više neće biti rješenja u kojem će svi biti zadovoljni jer se predugo čekalo", mišljenja je Divjak.

Na pitanje postoje li neka konkretna rješenja, Divjak kaže: "Naravno da postoje, ali ja isto kao i pravobraniteljica ne bih o tome javno govorila".

"Svi su se iscrpili. I ravnatelj više nije mogao. Istina da se u prvoj fazi taj problem mogao lakše riješiti tamo gdje je nastao. Ministarstvo je tu, ima instrumente pa neka se potrude", zaključila je Divjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ured pravobraniteljice za djecu: Poduzimamo korake u skladu sa svojim ovlastima

Iz Ureda pravobraniteljice za djecu na naš upit odgovorili su da pozorno i sa zabrinutošću prate cijeli slučaj.

"Ured pravobranitelja za djecu s osobitom pozornošću i zabrinutošću prati razvoj situacije u predmetnoj školi/razredu te poduzima korake u skladu sa svojim ovlastima. Zatražene su informacije svih uključenih u postupak kako bi se utvrdilo tko je odgovoran za kršenje sporazuma. Ponavljamo kako zbog zaštite privatnosti djeteta ne možemo komentirati pojedinačne slučajeve u medijima niti davati informacije vezane uz konkretnu situaciju. Svima nam je u interesu da se ova situacija smiri te da sva djeca pohađaju nastavu u sigurnom i poticajnom okruženju, a djetetu s teškoćama da se pruži primjerena pomoć i podrška, stoga ponovno apeliramo na sve uključene dionike i sustave na hitan pronalazak rješenja", poručili su i Ureda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upit o slučaju i daljnjim potezima poslali smo Ministarstvu obrazovanja. Njihov odgovor objavit ćemo čim stigne.

POGLEDAJTE VIDEO: Fuchs o problematičnom dječaku: 'Da ga pribijemo na stup, bacimo u zatvor? Ima devet godina...'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kuća Kardashian
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo