BOJE LI SE USTAVNI SUCI JAVNOSTI? / 'Navikli su raditi u komociji. Već unaprijed znamo kakva će odluka biti'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

'Ustavni suci su navikli raditi u komociji i da su ovaj put otvorili sjednicu, napravili bi presedan i mediji bi tražili da prisustvuju i drugim sjednicama'

14.9.2020.
14:30
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Novinarka i kolumnistica Ivanka Toma rekla je za N1 da je Ustavni sud vrata javnosti zatvorio dolaskom Jasne Omejec za predsjednicu te da nije iznenađena odlukom da ne pusti medije da slušaju raspravu o odlučivanju o ustavnosti mjera Nacionalnog stožera.

"Ustavni suci su navikli raditi u komociji i da su ovaj put otvorili sjednicu, napravili bi presedan i mediji bi tražili da prisustvuju i drugim sjednicama koje su važne", kazala je Toma povodom odluke o zatvorenosti rasprave o ustavnosti odluka o ograničavanju ljudskih prava zbog epidemioloških mjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma kaže da su ranije novinari najnormalnije dolazili na sjednice Ustavnog suda. "Dolaskom Jasne Omejec za predsjednicu Ustavnog suda ta praksa se promijenila i Ustavni sud se zatvorio za javnost. Možda su za to krivi i sami mediji, prestali su dolaziti na sjednice, opao je interes", objasnila je Toma.

Image
NOBILO SMATRA DA SE NIŠTA NEĆE PROMIJENITI: /

'Ustavni sud se morao oglasiti za vrijeme lockdowna i donijeti odluku'

Image
NOBILO SMATRA DA SE NIŠTA NEĆE PROMIJENITI: /

'Ustavni sud se morao oglasiti za vrijeme lockdowna i donijeti odluku'

Unaprijed se zna odluka?

Toma je uvjerena da današnje odlučivanje nije trebalo zatvoriti te je prognozirala što će reći Ustavni sud o odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite.. "Bilo bi puno bolje da je otvorena, iako već unaprijed znamo kakva će odluka biti. Ustavni sud mislim da neće dopustiti da se otvori prostor da država plaća odštete, da će naći način da te odluke zaštiti", rekla je i dodala kako je moguće će Ustavni sud dati određene upute o daljnjim postupanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje znači li to da će Ustavni sud pronaći način da proglasi ustavnim cijeli paket odluka Stožera, kaže: "Možda i griješim, ali ne očekujem da će odluke proglasiti neustavnima. Time bi i sami sebe proglasili sukrivcima. Zahtjevi su došli još davno, odluke su odgađane prvo za izbore, a potom i poslije ljeta."

"Sada su se doveli u situaciju da imaju manji manevarski prostor. Država bi ionako uzdrmana krizom, mogla odgovarati za štete prouzročene gospodarstvu", rekla je i podsjetila, "U 90-ima četiri godine uzastopno nisu donosili odluku jesu li ustavne odluke o usklađivanju mirovina."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo