BLOKIRANI TRAŽE MILANOVIĆEVU GLAVU / Ovršnu industriju može zaustaviti samo Markov trg

Tridesetak članova udruge Blokirani okupilo se u četvrtak na Markovu trgu kako bi vladajućima 'poručili da odu' jer u tri godine nisu učinili ništa za rješavanje njihovih problema.

23.4.2015.
9:25
VOYO logo

"Svaki četvrti zaposleni u Hrvatskoj ima blokirane račune. Problem je što su u blokadi duže od tisuću dana. Sustav vas sustavno kamatari, a načelno blokada je zamrzavanje kompletne imovine, rekla je Miriam Kervatin, predsjednica Udruge Blokirani, za televizuju N1.

"Oko 300 tisuća ljudi je u blokadi duže od tri godine. To je zbog toga što je u Hrvatskoj u međuvremenu ugašeno 200 tisuća mjesta. Vi ste automatski krivi i vi morate dokazivati da niste krivi. Blokirani obrtnik ne bude oslobođen novih davanja bez obzira što više ne radi nakon što je blokiran. To je nepravilnost sustava i neprepoznavanje prave situacije. Mi ćemo biti na ulici, najvjerojatnije će se okupiti 300 tisuća ljudi", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje što najviše zamjeraju Vladi, Kervatin je rekla da će Udruga Blokirani krenuti od načela odgovornosti.

"Ukazivali smo da nije problem dug, nitko ne bježi od duga. Nismo se zalagali za opraštanja. Pokušavamo uvesti princip odgovornosti. Za takvu situaciju su krive tri strane – zaduženi, vjerovnik koji vas je zadužio i vlast. Politika je kod nas navikla na kozmetičke mjere bez suštinskih promjena", pojasnila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od podnošenja Zahtjeva za ocjenom ustavnosti Ovršnog zakona Ustavnom sudu prije više od 12 mjeseci, osim pravno-formalnih nadopuna nikakvih povratnih informacija nema.

"Suštinskih odgovora nismo dobili. Ja razumijem zašto nismo dobili odgovor jer je tu upleten državni aparat, ovršna industrija se neće zaustaviti bez vrlo jakih argumenata. Mi ćemo uspjeti pred Europskim sudom pravde. Da je riječ o ozbiljnoj Vladi ona ne bi blokirala ljude koji žive od 1200 kuna mjesečno. Takve ljude ne smiješ blokirati. U Hrvatskoj je zaposlenih milijun i 400 tisuća ljudi, od čega je 500 tisuća na proračunu", naglasila je Kervatin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni razgovor kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović nije doveo bliže potencijalnim rješenjima.

"Mi razumnim putem pokušavamo pomoći kompletnom okruženju. Blokirana je Hrvatska, to je temeljni problem. Pregovarali smo i s Josipovićem i s Grabar Kitarović. On nas je otpirio, a ona je rekla da razumije problem. Problem je što danas svaka šuša može ući u Finu i blokirati vam sve račune", rekla je Kervatin i objasnila da je izlazak Blokiranih na parlamentarne izbore njihov "zadnji adut".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prosvjed će biti formalno upozorenje za gospodu na Markovom trgu da su oni odgovorni. Želimo da se riješe problemi ovrha i blokada u Hrvatskoj. Jedan cilj je udruga građana koja se sada registrira u političku stranku i koja na listi ima samo blokirane građane u debelim problemima", zaključila je Kervatin u gostovanju na televiziji N1.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo