Tijek događaja / Bliži se kraj mandata Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa: na jednoj od posljednjih sjednica kaznili neke ministre

Povjerenstvo je na jednoj od posljednjih sjednica u ovom mandatu kaznilo neke ministre, a na dnevnom redu im je bila i predsjednica Republike

11.1.2018.
18:40
VOYO logo

Potpredsjednica Vlade Martina Dalić dobila je kaznu od Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa. Nije u imovinsku karticu upisala bogati bonus od 168 tisuća kuna na računu svoga supruga, zaposlenog u INA-i.

“Isto bih tako uzela u obzir činjenicu da dužnosnica možda nije znala o kojem se vremenskom obuhvatu radi, izrekla bih sankciju od 6 tisuća kuna u dva obroka po tri tisuće kuna.”, rekla je Branka Lukačević-Gregić iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazna je usvojena, ministrici će dva mjeseca plaća biti manja za 3000 kuna.

Bivši ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina također je prekršio zakon jer nije čekao da prođe godina dana od saborskog mandata kako bi se vratio u poduzetništvo. Kako je prošlo previše vremena od njegove dužnosti - Povjerenstvo ga ne može kazniti, ali…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Povjerenstvo je dužno ovaj predmet proslijediti nadležnom Državnom odvjetništvu radi eventualne prekršajne odgovornosti.”, rekla je Dalija Orešković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Do početka 2016. godine Zdravko Marić bio je direktor u Agrokoru, a onda je postao ministar financija. Mijenjao je zakone - poput onog o factoringu - koji su mogli pomoći Agrokoru, a bio je na čelu HBOR-a kad su Agrokorove tvrtke dobivale povoljne milijunske kredite. Povjerenstvo u tome ne vidi izravan prekršaj, ali sumnje ostaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ne da ovdje interesna povezanost ne postoji, smatram da postoji, ali nije izravna i takva da može utjecati na nepristranost u obnašanju dužnosti!”, kazala je Orešković.

No, u jednoj se stvari Marić nije izvukao; tajni sastanci s Todorićem ostavili su previše sumnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Smatram da se zbog povjerljive prirode tog sastanka dužnosnik izložio sumnji i vanjskom dojmu da je pored zadaća i dužnosti ministra financija bio u mogućnosti utjecati ili omogućiti ostvarivanje nekih privatnih interesa koji su u suprotnosti s javnim.”, kaže Orešković.

Zbog sastanaka s Todorićem pokreće se postupak protiv ministra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Samo isključivo radim u javnom interesu građana, gospod... nikad ne bih stavljao ispred javnog interesa.”, kazao je ministar Zdravko Marić.

Povjerenstvo se bavilo još jednom prijavom protiv predsjednice Republike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživali su je li predsjednica na doktoratu imala povlaštene uvjete u odnosu na druge studente. Fakultet političkih znanosti tvrdi da je bila na 80 posto obaveznih  predavanja, ali nije morala polagati gotovo polovicu ispita.

“Na temelju potvrde da je već stekla na istom fakultetu titulu magistra znanosti onda su neki ispiti priznati.”, rekla je Branka Lukačević-Gregić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenstvo je istraživalo i je li predsjednica sama plaćala školarinu za doktorat. Prvu ratu platila je sa svog računa, a ostali su uplaćivani gotovinom u pošti. Kako nije utvrđeno ništa sporno - protiv predsjednice nije pokrenut postupak.

Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo