BLIZANCI PODNIJELI TUŽBU: / Zbog prepisivanja im poništili ispit državne mature, pa im dali da ga ponovno pišu; Jedan od njih je pao

Image
Foto: Borna Filić / PIXSELL

Iako im je bilo dopušteno pisati isti ispit u istom roku, blizanci maturanti Gimnazije Gospić tužili su NCVVO jer su njihove ispite iz matematike poništili zbog prepisivanja

29.1.2021.
17:11
Borna Filić / PIXSELL
VOYO logo

Prošle je godine tijekom polaganja državne mature zabilježeno ukupno 27 nepravilnosti. U tri slučaja đaci su koristili mobitel, a u preostala 24 slučaja sumnja se na prepisivanje. Među njima je i dvoje maturanata Gimnazije Gospić koji su podigli tužbu protiv Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), koji provodi državnu maturu.

NCVVO je otkrio varanje na ispitima iz matematike te poništio ispite za ukupno šest učenika. Naime, učenici su imali identične odgovore bez strukture zadatka, a navodno im je u tome pomagala i nastavnica koja ih je čuvala. Nju je prijavio jedan maturant, navevši da je ona omogućila, ali i podržavala prepisivanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Manjkavosti u pravilniku

Među onima kojima je poništen ispit su i braća blizanci, koji su podigli tužbu na Upravnom sudu u Rijeci. Iako im je NCVVO, kao i svima ostalima, omogućio ponovni izlazak na ispit u ljetnom roku, Novi list neslužbeno doznaje da su to učinili te na jesen, s tim da je jedan od njih umjesto više odabrao nižu razinu i prošao, dok je drugi ostao na višoj razini i - pao.

"Naši su stavovi da optuženik nije imao valjanih argumenata za donošenje zaključka o postojanju sumnje na moguće prepisivanje. Mi smo ukazivali na manjkavosti u Pravilniku za provedbu državne mature. Kod tih stavova stojimo i sada i ovo ročište ništa nije promijenilo, rekao je odvjetnik blizanaca Matija Milčec te dodao da su tražili odgodu ročišta, jer su dobili podnesak NCVVO-a na kojeg se moraju očitovati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljica NCVVO-a, Ivana Katavić nije htjela komentirati slučaj zbog sudskog postupka, ali je istaknula da je ovo prvi slučaj tužbe protiv njih, otkako je ona na čelu Centra. Također je upozorila na manjkavosti Pravilnika o polaganju državne mature.

"NCVVO je već davno uputio izmjene i dopune Pravilnika koje se vežu za varanje na ispitima državne mature i mi kao ustanova svaki oblik varanja koji utječe na kršenje pravila i provedbe ispita državne mature ne podržavamo, želimo da to bude iskazano kroz određene mjere ne samo prema učenicima koji su varali, nego i društva u cjelini", naglasila je Katavić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Apsurdna situacija

Upravo je Pravilnik omogućio apsurdnu situaciju, kojom prepisivačima na ispitima ide na ruku, odnosno omogućuje im polaganje istih ispita u istom roku. U slučaju varanja postoje samo dvije kazne - poništavanje svih položenih ispita i zabrana polaganja ispita u roku ili ponovno polaganje ispita u istom roku. NCVVO je zbog toga Ministarstvu znanosti i obrazovanja još u rujnu dostavio prijedlog mjera neocjenjivanja ispita te podmirivanja naknade troškova polaganja ispita, ali i izricanja zabrane polaganja ostalih ispita u tom ispitnom roku, te zabrane polaganja ispita na sljedeća dva roka. Također predlažu i da se učeniku s zabranom pristupanja ispitu ne isporučuju rezultati ranije položenih ispita mature. No, to će možda biti na snazi nekom drugom prilikom.

"Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja već je objavio Kalendar polaganja ispita državne mature u školskoj godini 2020./2021. za ljetni i jesenski rok. Što se tiče novog Pravilnika koji bi stupio na snagu za sljedeću generaciju maturanata, ističemo kako je, nakon usuglašavanja odredaba pravilnika s NCVVO-om, Ministarstvo u završnoj fazi izrade prijedloga nacrta izmjena i dopuna Pravilnika te će javnost o sadržaju izmjena i dopuna biti upoznata kroz javnu raspravu", poručili su iz Ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prepisivanja moguća i ove godine

Dakle, prepisivanja su moguća i na ovogodišnjoj maturi. Naime, ovo nije prvi put da je NCVVO tražio izmjene Pravilnika, kako bi kaznio prekršitelje. Tvrde kako stoje iza svih predloženih izmjena i dopuna koje smatraju osnovnim preduvjetom za nužna unapređenja i izgradnju kvalitetnog obrazovnog sustava.

"Rukovodeći se svojim stručnim znanjem i stečenim iskustvom primjene Pravilnika u praksi, u nekoliko smo navrata tijekom proteklih godina skretali pažnju Ministarstvu znanosti i obrazovanja na nužnost izmjena Pravilnika i to prvenstveno u dijelu izricanja odgovarajućih mjera i provedbe postupka prilikom utvrđenog prepisivanja. U trenutačnom Pravilniku o polaganju državne mature postoje utvrđene nelogičnosti koje otežavaju postupanje NCVVO-a u slučajevima utvrđenih sumnji u nepravilnosti tijekom provedbe ispita i procesa vrednovanja koje prijestupnicima idu na ruku te narušavaju poštovanje načela jednakosti na kojem počiva državna matura. Tijekom provedbe i vrednovanja ispita ljetnog roka školske godine 2019./2020., NCVVO se ponovno susreo sa situacijama u kojima je, prema trenutačno važećem Pravilniku, bio dužan postupati u korist pristupnika za koje postoji opravdana sumnja da su na ispitima državne mature prepisivali", navode iz NCVVO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo