BLAŽENKA DIVJAK PROKOMENTIRALA BIVŠE KOLEGE: / 'Možete biti ministar prometa, a da ste elektrotehničar ili nastavnik povijesti'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Bivša ministrica znanosti i obrazovanja poručila je kako je u svom mandatu radila na onome što je njena profesija,

30.7.2020.
15:06
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Donedavna ministrica obrazovanja Blaženka Divjak prokomentirala je stanje u svome bivšem resoru. Naglasila je u razgovoru za N1 da nije radila na dobivanju novog mandata u Banskim dvorima, jer je bila posvećena svojim četirima na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu. Dodala je kako se "baš dobro osjeća u svojoj normalnoj, realnoj situaciji" te istaknula da je kao ministrica bila posvećena onome što je njena profesija za razliku od nekih drugih njenih kolega.

"Možete biti ministar prometa, a da ste elektrotehničar ili nastavnik povijesti", navela je kao neodređeni primjer ono što, kako kaže, ne znači pristupanje poslu. Potom je pristupila novoj kritici rektora Sveučilišta u Zagrebu, Damira Borasa te se osvrnula na njegov sukob sa studentima i profesorima Filozofskog fakulteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NOVI MINISTAR OBRAZOVANJA NAJAVIO TRI MOGUĆA SCENARIJA ZA JESEN: /

'Na stolu su jedini mogući modeli, ali sve ovisi o epidemiološkoj situaciji'

Image
NOVI MINISTAR OBRAZOVANJA NAJAVIO TRI MOGUĆA SCENARIJA ZA JESEN: /

'Na stolu su jedini mogući modeli, ali sve ovisi o epidemiološkoj situaciji'

'Imamo rektora koji ne valja'

"Sveučilišna autonomija podrazumijeva odgovornost rektora, senata, dekana, da razumiju kontekst, da razmišljaju kako će vratiti ono što se u njih ulagalo i ono što znaju o društvu i o gospodarstvu", rekla je i Borasa ocijenila sljedećim riječima: "Trenutno imamo rektora koji ne valja.", dodavši kako je on "svakako trebao otići", ali o tome odlučuje Senat. Na kraju ga je nazvala proizvodom sustava.

Korumpirano i disfunkcionalno sveučilište

"Problem sveučilišta u Zagrebu nije rektor. Problem Sveučilišta u Zagrebu je Sveučilište u Zagrebu", nastavila je Divjak opisujući najveću visokoškolsku ustanovu u Hrvatskoj kao korumpiranu i disfunkcionalnu, s "12 predstavnika studenata koji glasaju kao jedan, često protivno interesu studenata", te ortačkim Senatom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Problem je kad imate ljude koji vode sveučilište na način, koji ne da je zastario, nego se isključivo radi da se na dnevnoj razini napravi nešto što koristi nekoj od klika koje se trenutačno nalaze na sveučilištu", zaključila je Divjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo