DA NIJE HRVATSKA, NE BISMO VJEROVALI: / Profesor na fakultetu (HDZ) skroz prepisao magisterij od kolege kojem je mentor napisao diplomski?

Image

Više od 20 stranica rada istovjetno je radu napisanom 13 godina ranije, no on i dalje tvrdi da je radi napisao pošteno i samostalno.

8.8.2018.
12:41
VOYO logo

Joško Dvornik, osim titule profesora na splitskom Pomorskom fakultetu, nosi i titulu predsjednika Upravnog vijeća splitske Lučke uprave, titulu člana Povjerenstva za znanstveni rad, člana Povjerenstva za nastavu, člana Povjerenstva za završne i diplomske radove te člana Povjerenstva za izdavačku djelatnost Pomorskog fakulteta u Splitu. Član je HDZ-a, a na splitskom fakultetu predaje čak šest kolegija.

No, protiv Joška Dvornika trenutno se vodi postupak zbog sumnje da je prepisao svoj magistarski rad od starijeg kolege, također profesora na faksu, piše Index. No, da bi stvar bila bolja, čini se da ni taj kolega nije sam napisao svoj rad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, u Dvornikovom radu pod naslovom 'Sustavno dinamičko simulacijsko modeliranje brodskog Diesel motora pod opterećenjem' iz 2004. godine, je više od 20 stranica istovjetno diplomskom radu Ivana Komara koji je svoj rad po nazivom 'Kompjutorski simulacijski model Diesel motora' branio 1991. godine.

I grmatičke greške su iste

Prema isječcima iz radova koje posjeduje Index, u Dvornikovom radu nije samo teskt istovjetan tekstu u Komarevom radu već i grafovi, formule, pa čak i gramatičke greške.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Etičko povjerenstvo FESB-a, utvrdilo je da je dio Dvornikovog rada gotovo podudaran s Komarevim radom te navode kako je 'prepisivanje cijelih dijelova teksta oblik teškog kršenja Kodeksa jer je prof. dr. sc. Joško Dvornik u Magistarskom radu preuzimao riječi koje s nalaze u Diplomskom radu izv. prof. dr. sc. Ivana Komara, tj. gotovo cijelo jedno poglavlje, a nije naveo izvor dijela teksta u Magistarskom radu koji je preuzeo iz Diplomskog rada izv. prof. dr. sc. Ivana Komara'.

Priča se dodatno komplicira saznanjem da su obojica imala istog mentora, profesora Antu Munitića, koji priznao da je 'plagirani' Komarev rad zapravo napisao, on, a ne Komar kao njegov student.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Istina je da sam Ivanu Komaru, a radi složenosti metodologije i problema tematike diplomski rad skoro u cijelosti ja napisao u interesu primjene metodologije', rekao je u svojoj izjavi profesor emeritus Munitić.

I dalje tvrdi da je sam napisao rad

No, Joško Dvornik i dalje tvrdi kako je samostalno, pošteno i savjesno napisao svoj rad, a optužbe odbacuje kao zločeste, zlonamjerne i neistinite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'U tijeku postupka očitovao se i mentor, kao i drugi profesori koji su sudjelovali u procesu i jednako su odbacili bilo kakvu pomisao na isto. Etičko povjerenstvo FESB-a u svim, pa i u zadnjem svom očitovanju o istom (postoje tri očitovanja) jasno je konstatiralo da magistarski rad iz 2004. godine nije plagiran iz diplomskog rada iz 1991. godine. Isto tako konstatirali su i da dio koji se dijelom preklapa (a radi se o uvodnom teoretskom dijelu koji je preuzet iz ruske literature i uredno citiran) nije ni predstavljen kao znanstveni doprinos magistarskog rada koji je suštinski i po temi različit od teme diplomskog rada. Kao i anonimna prijava i proces koji se temeljem nje vodi, do danas je isključivo usmjeren na diskreditiranje mene kao osobe', rekao je Indexu Dvornik.

Postupak još uvijek nije okončan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo