HOBI ZA SREDOVJEČNE / Bizaran fenomen kojim se mogu pohvaliti samo Hrvati!

Image

Nedavna objava nominacija za Porin 1999., pardon 2012. godine ukazala je na bizaran fenomen kakvim se može pohvaliti zaista malo tko na svijetu. Naime, Hrvatska je vjerojatno jedina država čijom glazbenom scenom dominiraju sredovječni muškarci s gitarama obješenim oko vrata.

31.3.2012.
10:25
VOYO logo

Hrvatska je vjerojatno jedina država čijom glazbenom scenom dominiraju sredovječni muškarci s gitarama obješenim oko vrata i njihove vršnjakinje u minicama koje kao da su ukradene iz ormara neke zagrebačke ili splitske tinejdžerice.

Pogledamo li s obje strane imaginarne ograde koja razdvaja urbano od onog što, ukoliko želimo biti pristojni, možemo nazvati zabavnom glazbom, dolazimo do zaključka kako je bavljenje pjevanjem ili sviranjem postalo rezervirano isključivo za ljude koji su u najboljem slučaju ne tako davno prešli tridesetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao direktnu posljedicu toga imamo pompozno najavljivane objave nominacija za najznačajniju (istini za volju, i jedinu) diskografsku nagradu u Hrvata kojima se u manjoj ili većoj mjeri mogu nadati oni čije nas pjesme prate još od osamdesetih ili, u najboljem slučaju, sredine devedesetih.

Nadalje, svako malo lokalni glazbeni znalci pobune se zbog glorificiranja novog vala i krenu isticati kako novi, današnji bendovi nimalo ne zaostaju za Azrom, Haustorom ili ranim Prljavim kazalištem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S tim se mogu i ne moram složiti, no vrijedi ih podsjetiti da su oni koje nazivaju novim bendovima u prosjeku krenuli prije 20-ak godina, a scenarij nalik onom u kojem 17-godišnji Jasenko Houra i Davorin Bogović preko noći postaju rock zvijezde djeluje potpuno nezamislivo.

Što se rock ogranka hrvatskog glazbenog plemena tiče, takvo stanje stvari više je nego lako objasniti – naime, kako je imati bend s godinama postalo krajnje neisplativ hobi u kojem čak i troškove izdavanja albuma snosite sami, sasvim je logično da morate pronaći neki način sponzoriranja. Samim time, rock'n'rollom se krećete baviti tek nakon što odradite „devet do pet“ šihtu u nekoj firmi pa dio zarađenog novca možete uložiti u štampanje CD-a i kupovanje opreme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, zaista je teško dokučiti zbog čega su Tonći Huljić i njemu slični prestali proizvoditi pjevače i pjevačice. Mislim, sigurno se u nekom kutku Lijepe naše skrivaju novi Jole ili Maja Šuput, a samim time, stihove poput „Afrika Paprika“ više neće morati pjevati žena od 35 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo