'ZAŠTO SE TO DOGODILO?' / Bivši šef SOA-e otkrio što misli o maloljetnicima uhićenima zbog desničarskog terorizma: 'Oni jesu teroristi, ali za mene su i žrtve...'

Istražni zatvor se maloljetnicima određuje iznimno rijetko. Međutim, kakve su namjere imali, kakve su napade planirali, premijer Andrej Plenković ne otkriva

12.11.2023.
22:18
VOYO logo

Nakon što je dvojici maloljetnika uhićenima u međunarodnoj akciji protiv desničarskog terorizma određen istražni zatvor, postavljaju se pitanja kakve ih kazne mogu očekivati i što su to oni planirali.

Istražni zatvor maloljetnicima se određuje iznimno rijetko. Međutim, kakve su namjere imali, kakve su napade planirali, premijer Andrej Plenković ne otkriva, javlja RTL Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemam ja te informacije, to radi struka. Treba biti oprezan i dobro je da je ovakva međunarodna policijska suradnja rezultirala ovakvim ishodom", rekao je Plenković.

RTL je neslužbeno otkrio da su mete bile manjinske skupine, LGBT osobe, ali i da su osumnjičeni bili spremni djelovati i prema Hrvatskoj vladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DETALJI EUROPOLOVE AKCIJE /

Dvojica maloljetnika u Hrvatskoj uhićena zbog desničarskog terorizma: 'Jedan je otprije poznat policiji zbog agresivnog ponašanja'

Image
DETALJI EUROPOLOVE AKCIJE /

Dvojica maloljetnika u Hrvatskoj uhićena zbog desničarskog terorizma: 'Jedan je otprije poznat policiji zbog agresivnog ponašanja'

"U ovom konkretnom slučaju i slučajevima ovakve prirode je dobro kad se nešto otkrije prije nego što eventualno dovede do realizacije nekakvog akta koji može imati veze s terorizmom," rekao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Dvojicu maloljetnika se sumnjiči da su počinili kaznena djela obuke za terorizam i pripremanja kaznenih dijela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom na sva događanja u svijetu, ta teroristička opasnost je povećana i prema tome zahtijeva od svih sastavnica nacionalne sigurnosti povećanu budnost i povećan rad. Službe trebaju same i u suradnji s drugim službama pojačati svoju aktivnost kako bi prevenirali i spriječili moguću terorističku aktivnost prema Republici Hrvatskoj i njezinim interesima," ističe Ante Letica, bivši šef operative SOA-e.

Letica: 'Za mene su oni djeca, za mene su oni žrtve'

Letica poručuje da prije svega treba rješavati uzroke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako su se oni indoktrinirali, kakvo je njihovo životno okruženje, obiteljsko okruženje, i tako dalje. Oni jesu teroristi po nekim klasifikacijama, ali za mene su oni djeca, za mene su oni žrtve i trebamo se zapitati zašto se to dogodilo," kaže Letica.

Kada je riječ o radikalizaciji, sutkinja Visokog kaznenog suda kaže da dosada nismo imali slučajeve koji su uključivali maloljetnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne mogu konkretni slučaj uopće komentirati. Istražni zatvor se treba određivati prema težini kaznenog djela i prema onome što očekujemo koja bi trebala biti maloljetnička sankcija", rekla je Lana Petö Kujundžić, sutkinja Visokog kaznenog suda.

"Najčešće maloljetničke sankcije su vam odgojne mjere, pojačana briga i nadzor i posebne obveze", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maloljetnički zatvor je, ističe sutkinja, kranja mjera i čini od jedan do tri posto izrečenih maloljetničkih sankcija na godinu.

"Bez obzira na koliko je predviđena kazna zatvora nekog specifičnog djela koji će se staviti na teret maloljetnicima, maksimalno bi bilo pet godina", kazala je sutkinja te istaknula da je odgovornost na cijelom društvu, ali izostaje edukacija škola i roditelja kako bi se ovakvi događaji spriječili na vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Nema tko nije skrivio nesreću. Političare je to rijetko stajalo karijere jer su se vraćali u politički ring

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo