Povrijedila načela / Bivši šef VSOA-e odgovorio na optužbe Grabar-Kitarović: 'Iznosi neistine! Prekršila je Ustav'

Image
Foto: PIXSELL/Vijesti.hr

Grdić i njegov tadašnji zamjenik Preost početkom 2018. nepravomoćno su osuđeni na tri godine zatvora

18.12.2019.
17:51
PIXSELL/Vijesti.hr
VOYO logo

Bivši čelnik VSOA-e Darko Grdić putem svoje odvjetnice poručio je da je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović iznijela niz teških neistina i zlonamjernih tvrdnji te time izvršila pritisak na neovisnost pravosuđa i pokušala utjecati na pravosudna tijela u sudskom postupku. 

"Potpuna je neistina da je general pukovnik Darko Grdić umirovljen dan prije podizanja optužnice, nego je protiv svoje volje umirovljen temeljem brzinski donesenih duboko dvojbenih Izmjena zakona o službi u oružanim snagama, nakon podizanja optužnice, u dobi od 52 godine i s navršenih 39 godina i više mirovinskog staža", kazala je  odvjetnica Višnja Drenški Lasan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe kako je Grdić mogao raditi još sedam godina te da je silom izguran s mjesta glavnog inspektora obrane jer je sve dužnosti obavljao "bez selektivnog pristupa i jednako prema svima".

"Začuđuje i duboko zabrinjava da jedna predsjednička kandidatkinja u svrhu prikupljanja jeftinih političkih poena pribjegava javnom blaćenju ljudi iznoseći neprovjerene podatke iz tajnog sudskog postupka te na nečuven način vrši pritisak na pravosudna tijela, poglavito na Vrhovni sud RH", napisala je u demantiju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže i kako predsjedničina izjava da je "svatko nedužan dok se ne dokaže krivnja", vrijedi za njene prijatelje i stranačke kolege

Grdić i Preost su nepravomoćno osuđeni na tri godine

"Istodobno, u svojem Uredu zapošljava ljude koji su iz VSOA pravomoćno otpušteni zbog nezakonitosti u postupanju i radu i u tome ne vidi nikakav problem", piše u demantiju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takvim je izjavama, ističe odvjetnica, predsjednička kandidatkinja povrijedila ustavno i konvencijsko načelo jednakosti pred zakonom jer je postupila diskriminatorno u odnosu na osobe u istoj pravnoj poziciji, a da za to nije postojao legitiman cilj niti razumno opravdanje. 

Grdić i njegov tadašnji zamjenik Preost početkom 2018. nepravomoćno su osuđeni na tri godine zatvora jer su oštetili proračun za 4,9 milijuna kuna. Pravomoćna odluka Vrhovnog suda još nije donesena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo