za samo jednu kunu / Bivši prvi čovjek Coca Cole kupio hrvatsku tvrtku 'Finvest'

Marijan Filipović za jednu kunu je uspio prodati tvrtku Finvest Corp američkom investitoru i tako spasiti poslovno carstvo pred propašću. Prije samo dvije godine sve svoje je predao u ruke radnicima, a onda su na površinu izišli i milijunski dugovi i pogoni se gasili jedan po jedan

18.5.2015.
19:15
VOYO logo

Dubravka radi u pilani u Gerovu, jednom od tri preostala Finvestova pogona. Donedavno je radila u onom u Čabru koji je lani ostao bez posla, pa joj vijest o novom vlasniku daje novu nadu.

"Ja bi voljela da ostane djelatnost, upak je to gorski kotar,da mladi ostanu", rekla je Dubravka Zbašnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Finvest je radila i dok je njegov  vlasnik bio 80- godišnji poduzetnik Marijan Filipović. Prije dvije godine, svoju je tvornicu odlučio prepustiti radnicima.

"Smatram ovo svojim najvećim činom i darom, da mogu tim ljudima omogućiti zaista život da su sigurni da će raditi i na dobrobit ovog kraja", rekao je Marijan Filipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No proizvodnja je ubrzo propala, tvrtka u dugovima nije imala novca za sirovinu, a kredite je pokrivao uspješni Hotel u Njivicama. 

I Njivice i Finvest trebao bi uskrsnuti bivši prvi čovjek Coca Cole, John Alm, koji želi poslovati baš u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska me kao zemlja oduševila već pri prvom posjetu. Uvjeren sam da zajedničkim snagama, potrebnim kapitalom i iskustvima danas uistinu započinjemo jednu lijepu poslovnu priču", rekao je Alm.

Priču, koja uz dugove Finvesta veće od 150 milijuna kuna pokriva i kupnju hotela Njivice, a sve skupa košta oko 230 milijuna kuna. I za Finvest i za Njivice to je početak puta prema uspjehu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To znači da zaposlenici hotela Njivice mogu dobiti onaj potreban mir kojeg ovih dvije godine nisu imali, iako su uredno išle plaće kod nas", izjavio je Zvonimir Tudorović, direktor hotela Njivice.

"Ja vjerujem da smo time, ulaskom g. Johna Alma, osigurali ne samo kontinuitet poslovanja, nego i zadržat radna mjesta, povećat broj zaposlenih, sve ono što je cilj drvne industrije", izjavio je Viktor Horvatinović,  predsjednik uprave Finvest Corp.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To znači da će u roku od mjesec dana, Alm uložiti oko 5 milijuna kuna za zaostale plaće radnicima Finvesta, a za tri godine, u Njivicama dovršiti obnovu kampa, bungalova i kuća za odmor.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo