BIVŠI MINISTAR: / 'Širi se brže nego se predviđalo, ne zna se za barem 75.000 slučajeva; Otkrio za Hrvate jednu priličnu neugodnu činjenicu...

Image
Foto: Li Jianan/Avalon Editorial/Profimedia

'Dio stručnjaka vjeruje da se pandemija još uvijek može izbjeći.

3.2.2020.
16:52
Li Jianan/Avalon Editorial/Profimedia
VOYO logo

Govoreći o širenju koronavirusa izvan granica Kine, bivši ministar gospodarstva i kolumnist Telegrama Goranko Fižulićgostujući na televiziji N1 ustvrdio je da barem 75 tisuća slučajeva zaraze nije registrirano.

"Jednostavno je nemoguće da Kinezi pod tim opterećenjem obrade te sve slučajeve. Nažalost, u ovih proteklih 15 dana model širenja virusa bio je brži nego što je to doktor sa Sveučilišta u Hong Kongu predvidio", rekao je Fižulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Histerija koja je stvorena ne pomaže'

"Još uvijek imamo dvije trećine slučajeva u pokrajini Hubei, gdje je smrtnost 3.1 -3.2 posto. Izvan Kine zasad imamo samo jedan smrtni slučaj i to na Filipinima. Dio stručnjaka vjeruje da se pandemija još uvijek može izbjeći. Ja sam pristaša onoga što radi Svjetska zdravstvena organizacija, koja se protivi bilo kakvim restrikcijama u prometu ljudi i stvari", dodao je Fižulić.

O samom virusu, kaže, još se premalo zna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znamo premalo o virusu, premalo toga je dostupno. On se iznimno lako širi, ali histerija koja je na neki način stvorena ne pomaže. Trebamo se naučiti da ćemo u narednim mjesecima morati naučiti živjeti s tim virusom", dodaje.

Image
KORONAVIRUS NE STAJE: /

U Kini broj preminulih narastao na 361, liječnici na Tajlandu uspjeli izliječiti dvoje zaraženih

Image
KORONAVIRUS NE STAJE: /

U Kini broj preminulih narastao na 361, liječnici na Tajlandu uspjeli izliječiti dvoje zaraženih

'Ostatak svijeta treba pomoći Kini'

Kao gospodarstvenik, Fižulić je kazao kako bi prometne restrikcije zbog koronavirusa, poput obustave letova, bile loša stvar jer Kina danas čini 17 posto svjetskog BDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Današnja integracija Kine i današnja povezanost Kine sa svjetskim gospodarstvom je nemjerljivo veća nego prije. Jedan od boljih primjera gdje smo danas došli jest da su Kinezi morali naručiti 2 milijuna kirurških maski iz Turske", istaknuo je Fižulić na N1 televiziji.

Također je rekao da bi trebalo pomoći Kini,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ostatak svijeta treba Kini pomoći, a ne se od Kine ograđivati na ovaj način", napominje Fižulić i dodaje kako cijeli svijet i borba protiv pandemije ovisi o uspjehu kineske borbe protiv epidemije koja hara.

Image
Foto: N1

'Bit će implikacija i na hrvatski turizam'

Na pitanje hoće li i kako koronavirus utjecati na turizam u Hrvatskoj, Fižulić je rekao da će "vjerojatno biti nekih implikacija".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U najboljem scenariju to je samo gubitak u turističkom prometu u razdbolju dok virus vlada u Kini. Europa bez obzira na 20-30 država funkcionirat će kao kontinent i jako će teško biti spriječiti širenje virusa među pojedinim državama", naglasio je Fižulić.

Iz Wuhana se može doći u Hrvatsku bez da vlasti to znaju?

Usto je pojasnio kako je još uvijek moguće iz Wuhana stići do Hrvatske, a da vlasti to niti ne znaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iz Wuhana se može letjeti za Macao. Čim sam došao u Macao, mogu otići za Bangkok, a onda je svijet moj. Ako ne želite da itko zna da ste bili tamo, sletite u Beč i rent-a-carom stignete do Hrvatske", kazao je Fižulić na N1.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo