SITUACIJA BI MOGLA BITI SVE GORA? Bivši ministar prozvao premijera: / 'Vrijeme je da kaže što nas očekuje u narednim mjesecima!'

Image
Foto: PIXSELL

'Zadnjih mjeseci se politika pojavljuje samo kad treba priopćiti neku dobru vijest.

14.10.2020.
13:08
PIXSELL
VOYO logo

Bivši ministar gospodarstva i kolumnist Telegrama Goranko Fižulić komentirao je za N1 veliku brojku novozaraženih koronavirusom u Hrvatskoj te situaciju s pandemijom u Europi. Govoreći o mogućem preopterećenju zdravstvenog sustava Fižulić je izjavio kako smatra da bi premijer Andrej Plenković trebao reći javnosti što se očekuje u razdoblju koje je pred nama.

"Dok god zdravstvo može servisirati novozaražene, dotle stvari mogu funkcionirati kako treba. Onog trenutka kad dođe do takvog opterećenja zdravstvenog sustava da neće moći servisirati novozaražene, zemlje u kojima će se to dogoditi će biti u velikom problemu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je problem koji nije dovoljno osviješten u hrvatskoj javnosti i zbog toga imate toliki broj ljudi koji se protive bilo kakvim mjerama. Ovo nije priča koja se može voditi na nivou lokalnih stožera, čak ni nacionalnih stožera. Ovo je vrijeme kada izabrani političar kao što je premijer treba jednostavno doći pred javnost i kazati što nas u narednim mjesecima očekuje", poručio je Fižulić.

Image
PLENKOVIĆ O BROJU NOVOZARAŽENIH: /

'Situacija je zabrinjavajuća'; Mladima poručio: 'Znam da vam nije lako svih ovih mjeseci, ali...'

Image
PLENKOVIĆ O BROJU NOVOZARAŽENIH: /

'Situacija je zabrinjavajuća'; Mladima poručio: 'Znam da vam nije lako svih ovih mjeseci, ali...'

Situacija bi mogla biti sve gora

Istaknuo je da će situacija biti sve lošija ako se nećemo ponašati disciplinirano i nećemo poštovati minimalne mjere držanja distance i nošenja maski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zadnjih mjeseci se politika pojavljuje samo kad treba priopćiti neku dobru vijest. Ovo je situacija koja zahtijeva, u kojoj političari trebaju izravno komunicirati s građanima i objasniti što nas čeka u narednim mjesecima", dodao je.

Aplikacija je ključ uspjeha?

Osvrnuo se i na projekt Stop Covid-19 aplikacije koja je prije nekoliko mjeseci, kako kaže, "pompozno" predstavljena da bismo bili obaviješteni da smo bili u kontaktu sa zaraženom osobom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Takve aplikacije su ključ borbe protiv širenja zaraze. Tajna uspjeha Hong Konga, Kine i Japana krije se upravo u tome da su svi građani disciplinirano imali skinutu aplikaciju", tvrdi Fižulić.

Dodaje kako je navodna preporuka da bi zaraženi trebali obavještavati svoje kontakte "korak unatrag" u borbi protiv epidemije i na neki način "kapitulacija epidemiološke struke u Hrvatskoj".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blizu smo Češke i Slovačke

Smatra da kaskamo za Češkom i Slovačkom jedno dva do tri tjedna.

"Češka trenutačno ima u zadnjih 14 dana više od 500 zaraženih kumulativno na 100 tisuća stanovnika, ona je trenutačno najlošija u Europi. Iza nje su Belgija i Nizozemska. I zemlje koje su bile najviše pogođene i zemlje koje su bile bez širenja zaraze kao Slovačka su izložene brojkama koje nitko nije očekivao", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je i da je Europa donijela podjelu regija na zelene, narančaste i crvene. "Ako se to pretoči u neki europski dokument, praktički bi se većina europskih država našla u crvenom. Hrvatska je imala u proteklih sedam dana više od 107 zaraženih na 100 tisuća stanovnika", ističe Fižulić.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo