BIVŠI MINISTAR O STANJU U AGROKORU: / 'Sotoniziraju Todorića, samo je on krivac kao što je nekad bio Sanader'

Image
Foto: Pixsell
23.6.2017.
10:47
Pixsell
VOYO logo

"Sve mi se manje sviđa način kako rade Ramljak i privremena uprava, to sve daleko više sliči na politiku nego na upravljanje koncernom koji je u stečaju ili predstečajnom stanju", komentira bivši ministar gospodarstva i poduzetnik Goranko Fižulić.

Image
RJEŠAVAJU AGROKOROVE DUGOVE: /

Ruska banka na aukciji prodaje Mercatorove dionice

Image
RJEŠAVAJU AGROKOROVE DUGOVE: /

Ruska banka na aukciji prodaje Mercatorove dionice

Kad je riječ o Konzumu u Bosni i Hercegovini, tvrdi kako bi zbog lanjskog gubitka Agrokora od 42 milijuna KM, a prema zakonima susjedne zemlje trebao završiti u stečaju, te da je sve drugo što se ondje radi političko nadmudrivanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Sloveniji, pak, sumnja da će itko željeti kupiti Mercator jer se i dio politike tome protivi. No, ipak ne isključuje tu mogućnost. "Razlika između Mercatora i Konzuma je što je Mercator još uvijek vlasnik dijela svojih nekretnina, iako su one založene za kreditne obveze", kaže.

Osvrćući se na prodaju pokretnina ističe kako je to skretanje pozornosti na minorne stvari i zanemarivanje važnih kao što je nagodba nakon roll up modela. "Dok u njega ne uđe Sbernak i VTB bank, možemo reći da nagodbe neće biti i da će proces završiti neuspješno. Njih se ne tretira kao svaki drugi financijski subjekt. Ideja je da Sberbank i VTB bank odustanu od naplate jamstava i da se namire od imovine u Srbiji, Sloveniji i BiH, a to ne stoji jer od toga mogu dobiti 400-500 milijuna eura maksimalno, a što znači da bi se trebali odreći dijela tražbina. Imovina u Hrvatskoj je znatno veća. Ne vjerujem da su dvije ruske banke spremene prihvatiti takve ponude jamstva i da se namiruju iz imovine u Srbiji, BiH i Sloveniji", kaže Fižulić za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje zna li se gdje je nestalo dvije milijarde kuna koje su razlika između dugova i onog što je prikazano u knjigama, Fižulić odgovara: "Mislim da nije nestao nikakav novac već da se u posljednja dva, tri mjeseca stvorila sotonizacija Ivice Todorića i njegove obitelji, a amnestira se sve ostale, ne samo menadžment i direktore već i sve druge koji su bili involvirani u taj cijeli proces, i vjerovnike i dobavljače, koji su takav model primjenjivali i dobro od toga zarađivali. Tako je u ono doba samo Sanader bio krivac, a sada je samo kriv Todorić, čak ni njegovi najbliži direktori i menadžeri nisu za sve znali. Tako neki njegovi direktori otvaraju trgovine Konzuma na Braču".

Dodaje kako Konzum neće preživjeti u sadašnjem obliku jer ima visoku cijenu najma koja negdje seže i do 25 eura po metru četvornom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo