koristio 3 državne nekretnine / Bivši HDZ-ovu župan Žinić vratio stan državi nakon 27 godina, ali ostao dužan 25.000 kuna

Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Riječ je o stanu koji je obitelj Žinić dobila na korištenje još 1994., kad je bila u izbjeglištvu u Zagrebu

23.12.2021.
10:20
Nikola Cutuk/PIXSELL
VOYO logo

Bivši sisačko-moslavački župan Ivo Žinić prošli je tjedan napokon Ministarstvu branitelja vratio stan od 82 kvadrata u zagrebačkom naselju Borovje koji je godinama bespravno koristio, no, ostao je državi dužan 24.677 kuna za najam, piše u četvrtak Jutarnji list.

Riječ je o stanu koji je obitelj Žinić dobila na korištenje još 1994., kad je bila u izbjeglištvu u Zagrebu. U posjedu stana bili su sve do 15. prosinca, punih 27 godina. No to je tek jedna od državnih nekretnina koje Žinić godinama koristi i želio ih je po povlaštenoj cijeni dobiti u vlasništvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši SDP-ov ministar branitelja Fred Matić pokrenuo je 2013. postupak Žinićeva iseljenja iz stana u Borovju jer je ustanovljeno da godinama nema pravo na njega. Žinić je, naime, već u kolovozu 1995., neposredno nakon Oluje, dobio na korištenje kuću u Glini od blizu 200 kvadrata i okućnicu koju su neposredno uoči rata sagradili glinski inženjer i farmaceutkinja Jovo i Mirjana Paspalj, a koji su u Oluji izbjegli u Srbiju. Tu je kuću država krajem 90-ih od Paspaljevih otkupila za 291.000 kuna, a Žinić je 2008. podnio zahtjev za otkup.

Image
ministar je morao znati /

Ministarstvo branitelja dva puta je tražilo da se župana Žinića ne iseli iz stana koji koristi bespravno

Image
ministar je morao znati /

Ministarstvo branitelja dva puta je tražilo da se župana Žinića ne iseli iz stana koji koristi bespravno

Zahtjev mu još nije riješen jer ne želi državi vratiti 91.000 kuna, koliko iznosi obnova njegova dijela velike obiteljske kuće u Marinbrodu koju je naslijedio od oca. Država je, naime, već 1997. obnovila veliko imanje Žinićeva oca u Marinbrodu u koje je uložila 489.000 kuna, a obnovu u tom opsegu njegov je otac dobio upravo zato što je tvrdio da će u kući živjeti i njegov sin Ivo s obitelji. No Ivo Žinić je i nakon obnove obiteljskog imanja nastavio koristiti stan u Zagrebu i kuću u Glini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Županijski Ured državne uprave u Sisku još nije riješio Žinićev zahtjev za otkup te kuće, a na upit novinara kažu da prikuplja dokumentaciju i da je proces donošenja odluke pri kraju, piše novinarka Jutarnjeg lista Slavica Lukić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo