BIVŠI GOLMAN ISTRE: / 'Uljanikovci su mi nudili 13.000 maraka i posao ako namjerno primim golove'

Image
Foto: PIXSELL / screenshot

'Davno je to bilo. Ja sam svoju građansku dužnost ispunio. Pošteno sam sve prijavio, ali nitko mi se više nikad nije javio. Ni iz policije ni iz Hrvatskog nogometnog saveza.

29.3.2019.
12:02
PIXSELL / screenshot
VOYO logo

Nakon što je ovoga tjedna uhićeno 12 bivših menadžera pulskog Uljanika, među kojima i bivši predsjednik Uprave Gianni Rossanda, koje se sumnjiči da su počinili više kaznenih djela oštetivši brodogradilište i državni proračun za otprilike 1,2 milijarde kuna, 24 sata je podsjetio na jedan široj javnost nepoznat slučaj vezan uz Rossandu i Uljanik, ali ne tvrtku, nego nogometni klub.

Image
OBJAVLJENA IMENA UHIĆENIH ŠEFOVA ULJANIKA I TREĆEG MAJA: /

Jedan od njih u MUP stigao sa smiješkom; Nobilo: 'Ovo je naložila Vlada'

Image
OBJAVLJENA IMENA UHIĆENIH ŠEFOVA ULJANIKA I TREĆEG MAJA: /

Jedan od njih u MUP stigao sa smiješkom; Nobilo: 'Ovo je naložila Vlada'

Naime, bivši golman NK Istre, danas trener golmana u zagrebačkoj Lokomotivi, 45-godišnji Darko Horvat ispričao je za 24 sata kako su mu "uljanikovci" 2002. godine nudili 13.000 tadašnjih njemačkih maraka i posao u Uljaniku, ako u međusobnom okršaju pulskih klubova bude namjerno puštao golove protivničkoj momčadi. Horvat ponudu nije prihvatio, a sve je, kaže, prijavio policiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trebao 'pustiti' tri utakmice da NK Uljanik uđe u prvu ligu

"Davno je to bilo. Ja sam svoju građansku dužnost ispunio. Pošteno sam sve prijavio, ali nitko mi se više nikad nije javio. Ni iz policije ni iz Hrvatskog nogometnog saveza. I pojeo vuk magare", prisjeća se Horvat za 24 sata.

Novac mu je, kaže, bio ponuđen da na trima utakmicama - dvije "zadane" i jednu po vlastitom izboru - bude namjerno primao golove kako bi njegov klub izgubio, a NK Uljanik na taj način izborio ulazak u Prvu hrvatsku nogometnu ligu. Čovjek koji mu je dao tu ponudu na sastanak u jednom pulskom hotelu stigao je, prisjeća se Horvat, u društvu Rossande, koji je tada bio predsjednik NK Uljanika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neposredno prije našeg treninga, oko 14.45 sati, nazvala me nepoznata osoba. Htjela je da se nađemo i mislio sam da ima nekakav angažman za mene, možda negdje u inozemstvu. Kako mi je taman trebao početi trening, dogovorili smo se da će me nazvati oko 18 sati. Tako je i bilo, taman sam večerao u klubu, kad je uslijedio poziv", kazao je Horvat na konferenciji za novinare koju je održao nakon tog događaja 2002. godine.

Čovjek u društvu Rossande ponudio mu je novac za njegove slabe obrane, a time i loš rezultat momčadi Istre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radilo se o tri slabija rezultata u posljednjih pet kola, pri čemu su, rekao je, obavezni bili susreti protiv Imotskog i Uljanika te uz to još jedan po mojem izboru. Za tu uslugu mi je ta osoba ponudila 5000 njemačkih maraka odmah i još 8000 maraka ako NK Uljanik na kraju bude prvi", ispričao je Horvat koji je tada ponudu odbio i sve ispričao vodstvu svoga kluba koje je potom sazvalo konferenciju za novinare i slučaj prijavilo policiji i HNS-u.

Image

Rossanda tvrdio da nema ništa s nemoralnom ponudom

Čovjek kojega Horvat tada nije poznavao ponudio mu je i posao u brodogradilištu Uljanik znajući da je ovaj po struci alatničar. Rossanda je u to vrijeme već bio jedan od najutjecajnijih ljudi u Uljaniku, ujedno i predsjednik NK Uljanika, ali i član Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rossanda kasnije nije demantirao da je bio za stolom kada je Horvatu ponuđena nemoralna ponuda, ali je demantirao da ga je pokušao potkupiti.

"Nemam što skrivati, bio sam u društvu čovjeka kojeg spominju golman Horvat i rukovodstvo Istre, ali ne zbog nečasnih radnji, nego isključivo zbog poslovnih pitanja brodogradilišta u kojem sam zaposlen. Ne opovrgavam da sam bio s njim u restoranu, ali razgovaralo se isključivo o poslu u tvrtki", pravdao se tada Rossanda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kasnije je utvrđeno da je čovjek koji je Horvatu ponudio novac i posao bio zaposlenik zagrebačke tvrtke Ventilator/Vemos, kooperanta Uljanika. Ipak, istraga o tom slučaju nikad nije pokrenuta, Horvata nitko više nije kontaktirao iz nadležnih institucija, a NK Uljanik je, na veliko iznenađenje, sljedeće sezone, kao drugoligaš, igrao finale Hrvatskog ngometnog kupa protiv Hajduka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo