BIVŠI RADNIK RAZOTKRIO MILIJUNSKE PREVARE U VINDIJI: / 'Računali smo na to da niti jedan inspektor neće ručno zbrajati sve račune...'

Image
Foto: HRT
9.4.2017.
15:13
HRT
VOYO logo

Ovaj diplomirani ekonomist, rođeni Varaždinac, iza sebe ima 40 godina rada u struci. Odmah po završetku srednje škole našao je prvi posao u Vindiji.

Dondur je odlučio progovoriti o sumnjivoj pretvorbi tj. o ulasku Koke u Vindiju. Rekao je kako je Vindija pobijedila na natječaju za kupnju Koke 1994. godine nakon što je on u Fond za privatizaciju dostavio omotnicu sa 20 tisuća maraka. U to vrijeme ravnatelj Fonda za privatizaciju bio je Milan Kovač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konzultacije na Markovu trgu

Dondur je rekao i kako je za vrijeme restrukturiranja Vindije svjedočio odlascima na konzultacije na Markov trg. Na pitanje kako je pristajao na nešto što je smatrao protuzakonitim, rekao je kako je mislio da sve što radi, radi za dobrobit tvrtke i zaposlenika.

KOLAKUŠIĆ KOD STANKOVIĆA ŽESTOKO NAPAO ‘LEX AGROKOR’: ‘Zakon je donesen za jednu pravnu osobu’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedna od priča je i ona o uvođenju PDV-a 1997., 1998. Kad smo napravili prvi obračun, bio je šok kolika je to obveza za Vindiju - više od dva milijuna kuna i veliki udarac na likvidnost", rekao je Dondur.

Sve je rađeno po nalogu tadašnjeg direktora

"Pokušali smo iznaći rupu, način da smanjimo tu obvezu. Prvi obračun, koliko se sjećam i prema papirima koje imam, bio je umanjen za milijun i tristo tisuća kuna", rekao je. "To nisam radio samoinicijativno. Niti jedna odluka u Vindiji nije se mogla provesti bez da ju je potvrdio direktor. I za ovo što smo radili dobili smo zeleno svjetlo generalnog direktora. Bili smo upozoreni da sve napravimo kako nas se ne bi otkrilo", kaže i podsjeća da je u to vrijeme na čelu Vindije bio Dragutin Drk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako je Vindija utajivala porez? Vindija je dnevno fakturirala oko 1000 stranica računa. Bile su to velike kompjutorske liste. Računali smo na to da nijedan inspektor ne bi to provjeravao, niti ručno zbrajao te račune. Svi računi su bili fakturirani, ali oni označeni nisu zbrajani. Tako je Vindija državni proračun oštetila za 80 milijuna kuna u četiri godine", tvrdi Dondur.

"Varali su i na trošarinama. Na tim stavkama se nismo mogli razmahati kao na PDV-u", objasnio je. Otkrio je i zašto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo kako se varalo na trošarinama

"Trošarina se plaćala na proizvedene količine robe. Mi smo smanjili normative i praktički došli do manje proizvodnje. Na tome smo oštetili proračun za 2,5 milijuna kuna u šest mjeseci", dodaje.

No, tu priča ne staje. Varalo se i na reviziji pretvorbe i privatizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Vindija je predstavljana kao model najbolje pretvorbe i privatizacije. Dondur je bio voditelj tima koji je surađivao s revizorima. Generalni direktor im je rekao da određene dokumente koji bi mogli biti komprimitirajući ne prikažu, da ih jednostavno skriju. Neke dokumente smo preko noći ispravljali i prilagođavali. Dokumenti štedno-kreditne zadruge su svi uništeni, rekao je Dondur.

Prijavu USKOK-u podnio još 2014. godine

Zviždač je govorio i o štednoj zadruzi koju je Vindija osnovala 1991. godine kako bi preko nje povukla dionice bez naknade i smanjila temeljni kapital.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve ovo prijavio je 2014. Uskoku. Dao je iskaz u pisanom obliku na sedam stranica. Rečeno mu je da će ga kontaktirati. No iz policije su ga zvali tek prije tjedan dana.

I sam Dondur u međuvremenu se našao na meti tužiteljstva. Osuđen je nepravomoćno na deset mjeseci zatvora zbog zloporabe položaja u tvrtki u koju je prešao nakon odlaska iz Vindije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li njegovo svjedočenje o malverzacijama osveta bivšoj upravi Vindije, odlučno je odgovorio - ne.

Iako je HRT uoči objave Dondurovog iskaza pokušao dobiti i reakciju iz Vindije, do danas se nitko iz uprave nije oglasio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo