BIVŠA MINISTRICA SOCIJALNE POLITIKE O SLUČAJU S PAGA: / 'Nakon inspekcijskog nalaza imenom i prezimenom će se znati tko je kriv'

Image
Foto: N1

Odgovornost u ovakvim slučajevima uvijek je na nadležnom Centru za socijalnu skrb, a kada prođe inspekcijski nadzor trebalo bi se znati imenom i prezimenom tko je kriv, tvrdi Milanka Opačić

1.3.2019.
14:23
N1
VOYO logo

Je li bilo propusta Centra za socijalnu skrb kad je riječ o stravičnom slučaju na Pagu utvrdit će se tek nalazom inspekcije, izjavila je bivša ministrica socijalne skrbi Milanka Opačić te dodala: "Nakon toga će se znati imenom i prezimenom tko je odgovoran".

Za N1 je prokomentirala i situaciju u cenrima za socijalnu skrb diljem zemlje. Kazala je kako je problem što se nadzori nad obiteljima provode godinama, a po Obiteljskom zakonu bi to trebalo trajati naduže godinu dana. Nakon toga trebala bi uslijediti ocjena roditeljskog kapaciteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opačić ističe da je problem i što se nadzori rade površno: "Ako nisu uključeni stručnjaci mentalnog zdravlja, onda je to loš nadzor." Ocjenjuje da bi trebalo dodatno raditi na edukaciji zaposlnika centara, ali ih se treba rasteretiti od administrativnih poslova.

Image
OTAC KOJI JE BACIO DJECU STIGAO NA SUD: /

Tereti ga se za ubojstvo u pokušaju, mogao bi dobiti 40 godina

Image
OTAC KOJI JE BACIO DJECU STIGAO NA SUD: /

Tereti ga se za ubojstvo u pokušaju, mogao bi dobiti 40 godina

'Murganić bi se trebala primiti posla'

Odgovornost je, ističe, uvijek na nadležnim centrima za socijalni rad, dok ministrica snosi onu političku. Opačić kaže da je i ona u svom mnadatu imala slučajeve kada je inspekcija otklrila da su zakazali centri za socijalni rad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje treba li Murganić dati ostavku, odgovara: "Treba se primiti posla i promijeniti nešto u sustavu socijalne skrbi, prvenstveno to".

Opačić kaže da joj je žao što je Murganić neke reforme uklonila samo zato što su iz njenog mandata, "ali u tri godine je mogla uvesti nove. Veliki je problem što zaposleni u centrima sjede u uredima i pišu rješenja, to treba raditi netko drugi, a oni bi trebali ići u obitelji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo