BITKA ZA GRAĐEVINSKE PARCELE: / Ustali iz groba nakon 20-ak godina radi zemlje uz more

Image
Foto: PIXSELL, Jurica Galoić

Mijo Marušić iz Vinišća, njegov brat Stipan i žena trećeg brata Kata, uskrsnuli su desetljećima nakon smrti kako bi se prevaranti domogli njihovog zemljišta.

29.10.2015.
9:59
PIXSELL, Jurica Galoić
VOYO logo

Mijo Marušić, Vinišćanin rođen 1882. godine, od 1911. živio je u Portlandu gdje je 1952. i preminuo. O tome svjedoči smrtovnica koju je izdao Arthur O’Toole, tamošnji mrtvozornik. No, 20 godina kasnije, isti Mijo Marušić iz Splita vlastoručno je zaprimio i potpisao dostavnicu s pozivom na raspravu s Općinskog suda u Trogiru. Netko je, dakle, gadno pogriješio: ili mrtvozornik u Portlandu, ili netko na Općinskom sudu u Trogiru, piše Slobodna Dalmacija.

Mijin praunuk Nikola Marušić kaže kako se uskrsnuće njegovog pradjeda dogodilo jer je netko želio prisvojiti njegovu zemlju. Poziv na raspravu, zbog kojeg je, prema sudskim spisima, Mijo Marušić nakratko opet posjetio zemlju, odnosio se na tužbu za utvrđenje prava vlasništva na dvije lijepe parcele koje se nalaze uz more na predjelu Jelinak. Kako se Mijo, koji se potpisao a nije bio traženi Mijo, nije pojavio na sudskoj raspravi donesena je presuda zbog ogluhe kojom je zemljište promijenilo vlasnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uskrsnuli i drugi brat i žena trećeg brata

Da je zemlja dobila novog vlasnika Nikola Marušić je doznao tek 2013. kad se vlasnik uknjižio na zemljište te je ono postalo građevinska zona. "Mislim da je riječ o najobičnijem kriminalu, na koji bi trebale reagirati službe kojima je to posao", prokomentirao je Nikola Marušić koji dodaje kako je saznao da su uz njegovog pradjeda u isto vrijeme uskrsnuli i pradjedov brat Stipan te supruga trećeg brata Kata.

Problem je, priča Nikola, nastao kada je Kata dio imanja koje nije bilo u njenom vlasništvu jer ga je njen suprug prodao svom bratu, nakon smrti ostavila nasljednicima. Nakon što su parcele prodavane, zbog uknjižbe su krenule i sudske tužbe koje su kasnije očito završavale i lažnim potpisima. "Kad je u pitanju prvi red do mora, očito, nema mira ni za pokojnike", prokomentirao je za Slobodnu Dalmaciju Nikola čija je majka sad morala također dići tužbu kako bi se stvari raščistile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DILJEM /

ZEMLJE...Država prodaje 45 nekretnina, početne cijene već od 3.660 kuna

Image
DILJEM /

ZEMLJE...Država prodaje 45 nekretnina, početne cijene već od 3.660 kuna

Slobodna Dalmacija/Danas.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo