TREBAMO LI SE ZABRINUTI? / Tek nešto više od polovice građana misli da bi cijepljenje djece trebalo biti obvezno

Image
5.3.2017.
8:10
VOYO logo

Agencija Promocija plus provela je za RTL anketu na uzorku od 1.300 ljudi s pitanjem treba li cijepljenje biti obvezno ili odluku treba prepustiti roditeljima.

Image
ZAŠTO JE CIJEPLJENJE VAŽNO: /

Ova animacija će vam u samo 6 sekundi objasniti kako djeluje 'imunitet krda'

Za pravo roditelja na izbor - 37 posto ispitanika

Rezultati su pokazali da, unatoč visokom postotku procijepljenosti djece, tek nešto više od polovine građana (53,5 posto) smatra da cijepljenje djece treba biti obvezno. Pravo roditeljima na izbor dalo bi 37 posto ispitanih, a njih 9,5 posto nema stav o tome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U anketi je uzeta u obzir i stranačka opredijeljenost ispitanika, pa ispada da najviše zazora spram cijepljenja iskazuju birači Živog zida - njih 52,9 posto je protiv obveznog cijepljenja, a 22,1 posto za, dok preostali nisu zauzeli stav.

Za obvezno cijepljenje u najvećem su postotku birači HNS-a, njih 70 posto, zatim stranke Pametno i HSLS-a (po 66,7 posto), Stranke rada i solidarnosti Milana Bandića (64,3 posto) i SDP-a (63,7 posto). Uz birače Živog zida, najviše otpora spram obveznog cijepljenja, odnosno za pravo roditelja na izbor iskazali su birači Mosta (42,9 posto) i HDZ-a (34,3 posto).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TKO ZGRĆE LOVU NA KAMPANJI PROTIV CIJEPLJENJA? /

'Masno zarađuju na strahu, putuje se od Belgije do Jamajke...'

Image
TKO ZGRĆE LOVU NA KAMPANJI PROTIV CIJEPLJENJA? /

'Masno zarađuju na strahu, putuje se od Belgije do Jamajke...'

Image
Foto: izvor: RTL

Neki bi roditelje kažnjavali s 15 dana zatvora

Što se tiče odluke nekih pedijatara koji odbijaju liječiti necijepljenu djecu da ne bi zarazila drugu djecu, 70 posto građana smatra da bi liječnici, usprkos svemu, morali liječiti svako dijete, dok ih 19 posto smatra da pedijatar ima pravo odbiti zdravstvenu uslugu. Po tom je pitanju neodlučno šest posto, a bez stava četiri posto ispitanika.

Za educiranje roditelja koji ne žele cijepiti djecu je 44 posto ispitanika, a za njihovo kažnjavanje 30 posto. Od ovih 30 posto koji su za kažnjavanje, polovina ispitanika je za to da se roditeljima najprije pošalje upozorenje, pa tek onda da ih se tada globi. Kaznu od 15 dana edukacije odredilo bi 36 posto građana, dok bi kazne bez upozorenja davalo 11 posto. Dva posto ispitanika izjasnilo se za drastičnu mjeru kažnjavanja roditelja s 15 dana zatvora za necijepljenje djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo