'NE DAJTE SE ZAVESTI' / Biskupi uoči izbora: 'Ne možemo podržati one koji pobačaj stavljaju u Ustav'

Image
Foto: RTL

Na početku konferencije naglasili su da se ne oglašavaju oko svega, nego kada smatraju da je doista neophodno

3.4.2024.
11:28
RTL
VOYO logo

Komisije HBK-a Iustitia et pax oglasila se povodom predstojećih parlamentarnih izbora pod naslovom "Očuvati dostojanstvo politike i ustavno-pravni poredak države".

Na početku konferencije naglasili su da se ne oglašavaju oko svega, nego kada smatraju da je doista neophodno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatramo da su izbori prilika kada se mora progovoriti. Izjavu smo napisali u duhu Evanđelja i socijalnog nauka Crkve". Naglasili su da im je cilj pridonijeti općem dobru hrvatskog društva.

"Mi smo politički neutralni, ne navijamo ni za koga. Poštujemo pluralnost društva i onu koju imaju naši vjernici”,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tajnik Komisije mons. prof. dr. Vladimir Dugalić otkrio je koji su to ciljevi koje se ovom Izjavom žele postići. Prvi je da se građane ne obeshrabruje u izlasku na izbore i poziv građanima da izađu na birališta.

Image
I DIGITALNO DOSTUPNI /

Hrvatski biskupi izdali dva priručnika o zaštiti djece od seksualnog zlostavljanja: Cilj je zaštita maloljetnika

Image
I DIGITALNO DOSTUPNI /

Hrvatski biskupi izdali dva priručnika o zaštiti djece od seksualnog zlostavljanja: Cilj je zaštita maloljetnika

Osobito su, kaže Dugalić, zainteresirani za to kako pojedine političke opcije želje riješiti demografska pitanja, pitanja migracija, o kojima ovisi naša budućnost i životni standard.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je da ova izjava nije političko govorenje, nego je isključivo utemeljena na socijalnom nauku Crkve te da vjeruje da će ona tako i biti shvaćena.

"Katolike se podsjeća da vjera nije samo privatna stvar nego ima i društvenu dimenziju. Drugim riječima, vjernik nije odgovoran samo za svoj privatni život, nego je suodgovoran za život zajednice u kojoj živi", rekao je Baloban.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I on podsjeća da je jedna od temeljnih zadaća izlazak na izbore jer se na izborima odlučuje o budućnosti naroda i države, ali i o budućnosti svakog građanina.

"Ali nije dovoljno samo izaći na izbore, potrebno je zaokružiti one liste i pojedince koji će na najbolji način zastupati hrvatske građane", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Baloban je upozorio na opasnosti "populizma koji raspiruje najniže sebične sklonosti nekih slojeva društva".

Baloban je poručio građanima i da se "ne daju zavesti od onih koji samo ukazuju na propuste, a ne nude rješenje za popravak situacije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mons. Dugalić kaže da se Crkva ne svrstava ni na jednu stvar, nego je za pravednost i zakonitost.

"Da moj brat ili bilo tko to krši, ja bih mu rekao da to ne može tako", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije nama svejedno i kakav svjetonazor ima koja politička opcija i ne možemo podržati one koji pobačaj stavljaju u Ustav i promiču rodnu ideologiju. Jasno smo naglasili da treba promotriti kako tko želi boriti se protiv korupcije i kako gledamo na nju u hrvatskom društvu", rekao je mons. Dugalić

"Međusobno optuživanje, diskreditiranje drugih političkih opcija i njihovih kandidata za Hrvatski sabor, kršenje ustavnih odredbi i narušavanje ustavno-pravnog poretka države nisu ponašanja koja zaslužuju povjerenje građana, a imaju i iznimno negativan odgojan učinak na sva područja društva: od obiteljskog života preko škole do javnoga i osobito svakodnevnoga života. Takva ponašanja nisu jamac sigurnosti i stabilnosti države i naroda u svjetlu zahtjeva općega dobra svih građana. Pozivamo stoga sve sudionike izbornog procesa da poštuju nepovredivo dostojanstvo svake ljudske osobe i pritom očuvaju dostojanstvo svake ljudske osobe i pritom očuvaju dostojanstvo politike te pruže primjer političke kulture i zrelosti političkog ponašanja, jer se u demokratskom sustavu samo na taj način legitimno stječe povjerenje građana. Kao Komisija koja nastoji promicati ljudsko dostojanstvo, pravednost i mir te poštovanje zakonitosti, osuđujemo sve postupke koji dovode u pitanje zakonitost samih izbora, a birače pozivamo da na predstojećim izborima daju glas onima za koje smatraju da će biti spremni provesti prijeko potrebne reforme i služiti općem dobru u interesu svih građana" piše u izjavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mons. Dugalić kaže i kako Ustav obvezuje sve građane. “Smije li ijedan građanin kršiti Ustav? Ako kažemo da se toga treba držati, mislim da smo dovoljno jasno sve rekli”, poručuje.

“Ako nam se privatno obrati, reći ćemo mu. Slobodno može doći. Mi smo samo rekli temelje načela jednog društvenog poretka, nismo se nikome obratili”, rekao je Dugalić na pitanje o predsjedniku Milanoviću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče borbe protiv korupcije sada vladajuće stranke, Dugalić kaže kako građanima prepušta odluku o tome je li ta borba bila uspješna.

"Mi smo samo rekli da borba protiv korupcije mora biti prioritete svih političkih opcija".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dugalić smatra i da je demografija svih pitanja. "Što nam vrijedi država ako nitko ne živi u toj državi", kaže.

Kaže i kako Crkva nije imala nikakvih problema ni s jednom političkom opcijom te da su imali jako dobre odnose s Vladom Ivice Račana. “Crkva živi u svom narodu”, poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo