kasni isplata / Birokracija zakazala na djeci najsiromašnijih: 'Je li dijete političara moralo u berbu za udžbenike?'

Image
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Ministrica Divjak očitovala se oko problema te kazala kako je zatražila očitovanje odgovornih službi za kašnjenje

20.9.2018.
8:33
Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
VOYO logo

Više od 8.000 korisnika socijalne pomoći nije primilo sredstva u ukupnom iznosu od oko 4,5 milijuna kuna namijenjena sufinanciranju školskih udžbenika. Sredstva su osigurana u proračunskoj stavci Ministarstva znanosti i obrazovanja, no bez službene odluke Vlade o sufinanciranju nabave udžbenika za potrebe učenika osnovnih i srednjih škola - koja nije donesena niti u trećem tjednu školske godine, nema isplate novca za udžbenike, javlja Jutarnji.

Cjelokupni je postupak u nadležnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja, a centri za skrb nadležni samo za unos potrebnih podataka u sustav. Odluku je pripremilo Ministarstvo Blaženke Divjak, a usvaja je Vlada te tek onda centri za socijalnu skrb, nadležni za priznavanje prava na zajamčenu minimalnu naknadu, unose u sustav podatke o djeci. Kako je jučer ministrica Divjak priznala za Jutarnji, do greške je došlo u njenoj "kući". Kako se neslužbeno doznaje, greška je napravljena u Upravi za školske udžbenike. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ispričavam se roditeljima zbog birokratiziranosti i tromosti sustava. Odmah sam zatražila očitovanje odgovornih službi za kašnjenje. Odluka će biti donesena na sjednici Vlade u četvrtak i sva sredstva bit će isplaćena roditeljima kao i prijašnjih godina, tako da molim za još samo malo strpljenja", izjavila je Divjak te najavila da će se pobrinuti kako se ovakvo kašnjenje ne ponovi.

Jedna od ljutitih roditelja je i Vedrana Mitrović (32) iz Erduta koja je pisala i zvala u oba ministarstva, no na mailove i pozive joj nitko nije odgovorio. "Neka mi netko objasni jesu li moja djeca manje vrijedna? Znači li to što nam ne daju novac koji nam pripada da se naša djeca ne trebaju školovati? Ili trebaju učiti iz nevidljivih udžbenika? Velik broj gradova i županija svoje školarce opremi, a što da ja radim?" pita se majka dječaka drugog razreda Medicinske škole u Osijeku i dvoje djece iz OŠ Dalj - područne škole Erdut.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo