BIRAČI OPREZ: / Evo kakve vas sve (pred)izborne prevare vrebaju

Image
Foto: Screenshot
2.11.2015.
15:35
Screenshot
VOYO logo

Državno izborno povjerenstvo koje smo upitali o tome prijavljuju li im građani ili stranke prljavštine iz kampanje, kaže da na takve prijave ne mogu reagirati jer ih zapravo zakon ne zabranjuje.

Eventualno može reagirati etičko povjerenstvo, ali etika ionako nije nešto što zamara one koji se bave ovakvom praksom. Reagirati naravno mogu i mediji, što i činimo, pa ako naiđete na neki primjer koji nismo u ovome tekstu pokrili, javite nam na vijesti@portal.net.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velika greška

Već smo pisali o velikoj pogrešci SDP-ovih i koalicijskih IT-evaca: internetska stranica hrvatskaraste.org je službena stranica koalicije okupljene oko SDP-a. Međutim, u toj su koaliciji bili naivni ili prelijeni ili su stvarno pretjerano pazili na troškove, pa nisu zakupili i puno korišteniju ekstenziju .com, što je iskoristio nepoznati netko i otvorio stranice hrvatskaraste.com i hrvatskeraste.com, koje izgledom potpuno nalikuju na službenu stranicu koalicije, na kojima blati Vladu, lidere stranaka te koalicije, ali i zavarava glasače koji bi se željeli informirati o programu SDP-ove koalicije.

Image
NE BIRAJU SE SREDSTVA: /

Evo kako izgleda prljava kampanja

Image
NE BIRAJU SE SREDSTVA: /

Evo kako izgleda prljava kampanja

Jednostavnim zakupom istih ključnih riječi u Googleovim oglasima dešava se onda ovakva situacija - dvije reklame jedna do druge - jedna za originalnu stranicu koalicije Hrvatska raste, a druga za lažnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Screenshot

Borba na jumbo plakatima

Slična je situacija i s plakatima koji su se pojavili odmah nakon prvih plakata koalicije Hrvatska raste, koji su namjerno imitirali izgled njezinih plakata. Statistike su točne, mada se mogu različito interepretirati, a potpisala ih je građanska inicijativa crnonabijelo.eu. Na tu je kampanju reagirao SDP, no nema nikakvog propisa koji bi takve plakate zabranio.

S druge strane, plakati nisu baš postigli željeni učinak, jer ih vozači u vožnji ne mogu proučiti, pa se u brzini vide samo grafovi i poruka "Hrvatska raste". Vjerojatno su zbog toga iz rečene inicijative odustali od njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Krađa lajkova na Fejsu

Perfidniji je način varanja u kampanji krađa lajkova na Facebooku. Naime, nakon što je Facebook promijenio pravila, postalo je lakše promijeniti ime stranice. Stranica "Uživo iz zagrebačkih tramvaja" postala je tako "Uživo iz uzaludne države", a da nitko ništa nije pitao njezinih gotovo 100 tisuća fanova.

Više o tome pročitajte ovdje: JESU LI UKRALI I VAŠ LAJK? Promijenili ime popularnoj stranici i upregli je u prljavu kampanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Screenshot

SMS-ovi

Prilikom svakih izbora DIP-u i GONG-u, ali i HAKOM-u pristižu brojne pritužbe građana koje pobornici stranaka, ali i stranke same, bombardiraju s neželjenim SMS-ovima različitog sadržaja. Od obične promidžbe do laži i blaćenja koje se šire o pojedinim kandidatima, listama, strankama...

I svaki puta DIP, GONG i HAKOM mogu malo ili ništa - tako da SMS-ove možete očekivati i ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Lažna" stranka

Image

Stari trik, ali dobar - neposredno pred izbore, tvrdi Zeleni forum, organizacija koja okuplja nevladine udruge koje se bave zaštitom okoliša, u Sisku je osnovana stranka istog imena, koja nema svoju stranicu na internetu, nema nijedan istup u javnosti, ali ima koalicijske partnere - reformiste Radimira Čačića i "Naprijed Hrvatska" Ive Josipovića sklopile su s njom koalicijski sporazum.

Stranku je osnovala Mira Harcet, bivša stranačka kolegica Radimira Čačića, koja je u mandatu 2009. – 2013. kao članica HNS-a obnašala dužnost zamjenice sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zeleni forum, koji se zaštitom okoliša bavi već 17 godina, priopćio je da smatra "da je osnivanje te stranke običan pokušaj manipulacije raspoloženjem birača uoči izbora za Hrvatski sabor.

Nazivom stranke pokušava se stvoriti dojam kako je riječ o koaliciji koja brine o okolišu, iako je Čačić do sada pokazivao da mu je zaštita okoliša samo smetnja u realizaciji njegovih projekata", ističe u priopćenju Zeleni forum koji građane poziva da na izborima "ne daju svoj glas lažnim zelenima", prenosi HINA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klasično trolanje

Jedna u moru FB stranica kojom se difamiraju politički neistomišljenici je i That awkward moment when HDZ se bori against korupcije na kojoj se pedantno popisuje teret HDZ-ovih grijeha i poziva se građane da – naravno – ne glasaju za njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, za ovo si je, pak, bivši predsjednik Josipović ipak sam kriv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo