dalija orešković / Biografija predsjedničkog kandidata: Tko je Dalija Orešković?

Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSEL

Povjerenstvo s Dalijom Orešković na čelu je u pet godina izreklo više od 1,7 milijuna kuna sankcija

6.12.2019.
17:00
Tomislav Miletic/PIXSEL
VOYO logo

Dalija Orešković rođena je 18.6.1977. godine. U Zagrebu je završila osnovnu školu, XII. gimnaziju i Pravni fakultet. 2001. godine upisala je poslijediplomski znanstveni studij iz europskog prava na Pravnom fakultetu, a pravosudni ispit položila je u rujnu 2003., pa je godinu kasnije uvrštena na popis odvjetnika Hrvatske odvjetničke komore.

Image

Tko je Dalija Orešković, bivša šefica Povjerenstva koja je mnogima 'stala na žulj'?

Image

Tko je Dalija Orešković, bivša šefica Povjerenstva koja je mnogima 'stala na žulj'?

Sa suprugom Franom Leticom je 2009. otvorila zajednički odvjetnički ured, gdje je radila sve do 2013. godine, kada je, od 199 pristiglih prijava, upravo ona izabrana za predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Njezino imenovanje za predsjednicu Povjerenstva mnoge je ostavilo iznenađenima, jer je dotad bila praktički nepoznata odvjetnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenstvo s Dalijom Orešković na čelu je u pet godina izreklo više od 1,7 milijuna kuna sankcija, a naplaćeno je 1,4 milijuna kuna. Pokrenuto je oko 480 postupaka, okončano njih oko 460, dalo je oko 900 obrazloženih mišljenja i očitovanja i donijelo je i više od 300 odluka o nepokretanju postupaka.

U veljači 2018. u Saboru je održano glasovanje o novom predsjedniku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa na kojem je Dalija dobila 46 glasova, a njezina protukandidatkinja Nataša Novaković 75 glasova. Pošto je za izbor potrebno 76 glasova, trebalo se održati ponovljeno glasovanje. No, Dalija je tada odlučila povući svoju kandidaturu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Marko Lukunić/Pixsell

Kao predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Orešković je tijekom pet godina pokazala odlučnost, beskompromisnost i hrabrost. Nakon odlaska s te funkcije osnovala je stranku START. Suradnja sa strankom Pametno na EU izborima propala je i prije nego je počela, a Orešković se sve češće spominje i kao jedna od mogućih kandidatkinja na predsjedničkim izborima.

Krajem siječnja 2019. godine Dalija Orešković predstavila je političku stranku Start čija je i predsjednica. Osnivačka skupština stranke Start održana je bez medija.

Na izborima za Europski parlament u svibnju 2019. Start je doživio totalni poraz ne osvojivši niti jedan mandat. Osvojili su nešto manje od dva posto glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednji potez Dalije Orešković je kandidatura za predsjedničke izbore koji će se održati 22. prosinca. U posljednjim trenucima prije isteka roka za predaju kandidature  Državnom izbornom povjerenstvu predala je oko 12 tisuća potpisa podrške.

''Moj predsjednički program je antikorupcijski. Moj programski cilj je pravno uređena država - uspostavljanje pravednosti i jednakosti pred zakonom", poručuje Dalija Orešković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo