ANTO ĐAPIĆ / Biografija predsjedničkog kandidata: Tko je Anto Đapić?

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Biran je pet puta kao zastupnik u Saboru, u kojem je obnašao niz dužnosti

6.12.2019.
17:00
Borna Filic/PIXSELL
VOYO logo

Anto Đapić rođen je 22. kolovoza 1958. godine u Čaprazlijama, Općina Livno, Bosna i Hercegovina, od roditelja Miroslave, rođene Brčić i Ivana Đapića. Oženjen je suprugom Angelinom i otac kćerke Marije. Obitelj Ante Đapića doselila je u Osijek 1962. godine, gdje je Anto Đapić završio osnovnu školu, srednju školu (gimnazija) i Pravni fakultet te stekao zvanje diplomiranog pravnika.

  • Iako su mnogi sumnjali, on je uspio: Anto Đapić skupio je 10.000 potpisa i postao predsjednički kandidat

    Anto Đapić bio je i prije demokratskih promjena aktivan u borbi za hrvatsku slobodu i neovisnost, ilegalno surađujući s hrvatskom političkom imigracijom, kao i aktivnostima u domovini. Snažno se uključuje u demokratske promjene u Hrvatskoj od samih početaka, a 1989. u srpnju mjesecu, priključuje se Hrvatskoj demokratskoj zajednici, gdje je obnašao dužnost člana Središnjeg Odbora HDZ-a i člana Izvršnog odbora HDZ-a u Osijeku te je bio i izaslanik na Prvom Općem Saboru HDZ-a, 24.veljače 1990. godine U travnju iste godine (1990.), uključuje se s grupom svojih bliskih suradnika u Hrvatsku stranku prava (HSP), gdje vrlo brzo postaje jedan od najutjecajnijih članova i osnivač stranke za područje Slavonije i Baranje, te na Prvom Općem Saboru HSP-a, 25.veljače 1991. Godine postaje i član Predsjedništva.

U Hrvatskoj stranci prava obnašao je cijeli niz dužnosti, a od 1993. godine do 2009. godine, bio je Predsjednik Hrvatske stranke prava. Paralelno sa stranačkim, političkim radom bio je iznimno aktivan u organizaciji obrane Hrvatske. Od studenog 1990. do svibnja 1991. bio je i pripadnik pričuvnog sastava Ministarstva unutarnjih poslova, kao pripadnik prvih dragovoljačkih postrojbi u gradu Osijeku.

U svibnju 1991. godine, preuzima dužnost i obvezu ispred HSP-a organizirati dragovoljačke postrojbe HOS-a na području Slavonije i Baranje, a nakon tragične pogibije Ante Paradžika, u rujnu 1991. godine, preuzima dužnost načelnika ratnog stožera HOS-a te tu dužnost obnaša do svibnja 1992. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukazom predsjednika Republike Hrvatske, dr. Franje Tuđmana, Anto Đapić promaknut je u čin brigadira HV-a.

Image

Još jedan kandidat desnice! Anto Đapić objavio predsjedničku kandidaturu

Image

Još jedan kandidat desnice! Anto Đapić objavio predsjedničku kandidaturu

Na parlamentarnim izborima 1992. izabran je za saborskog zastupnika. Biran je pet puta kao zastupnik u Hrvatskom saboru, u kojem je obnašao čitav niz dužnosti. U dva mandata (1995. i 2000.) obnaša dužnost Predsjednika radnog tijela Sabora (Odbor za pritužbe i predstavke Hrvatskog Sabora). U mandatu 2000.g. član je Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2005. Đapić je postao osječki gradonačelnik i obnašao je dužnost do 2009. godine.

24. listopada 2014. godine osnovao je Demokratski savez nacionalne obnove (DESNO) kao nasljednika stranke “Nezavisna lista Ante Đapića”, čiji je i danas predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo