'Bio sam s morskim psom oči u oči, bilo je to jezivo!'

'Gledali smo se oči u oči. Opet je nasrnuo na mene. Bilo je jezivo', sjeća se jedini preživjeli od šestero ljudi, koliko ih je velika bijela psina napala u posljednjih 140 godina u Jadranu.

9.7.2010.
14:25
VOYO logo

"Desetak metara od obale na istoj tolikoj dubini, s ulovljenim gofom oko pasa, plivao sam prema brodu na kojem su se odmarala dvojica mojih prijatelja. Ronio sam u odijelu s podvodnom puškom u ruci. Najednom sam osjetio snažan udarac u nogu. Okrenuo sam se, a more je bilo prepuno krvi. Vidio sam ga, bio je to veliki bijeli. Gledali smo se oči u oči. Opet je nasrnuo na mene. Bilo je jezivo. Uhvatio sam ga za škrge i izbacio mu strelicu u trbuh. Na tren se udaljio od mene. Panično sam isplivao na površinu i vrišteći dozivao prijatelje. Oštra peraja prilazila mi je sve bliže. Bio sam nemoćan. No, prijatelji su bili samo malo brži od nje", prepričava danas 45-godišnji Damjan Pesek, slovenski državljanin, koji je u uvali Maloj smokvi kod Visa u listopadu 2008. imao bliski susret s pet metara dugačkom bijelom morskom psinom.

Pesek je jedini koji je u Jadranu preživio takav susret. A psina je u posljednjih 140 godina Jadransko more posjetila 63 puta i ubila šestero ljudi. Posljednji koji je poginuo bio je Nijemac kojeg su "ralje" dohvatile u Lokvi Rogoznici, nedaleko od Splita, 1974. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci kažu kako velika bijela psina ulazi u sva mora, te da joj se Jadransko sviđa jer je umjerenog tipa. Može narasti do 6,4 metra, hrani se tunama, drugim morskim psima, ražama i dupinima, a ljude ubija iz radoznalosti. Bijela psina je ugrožena zbog pretjeranog izlova, a 24sataexpress piše kako ju je u Jadranu zabranjeno loviti.

Prethodni članci:

arti-201006160559006 arti-201005280831006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo