'BILO JE ELEMENATA TERORISTIČKOG ČINA': / Stručnjak otkrio gdje je zapelo na utakmici Hrvatska-Češka

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

SOA je u nedjelju je na svojim internetskim stranicama objavila javno izvješće o svom radu u 2015.

27.6.2016.
20:01
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

GREŠKA TAJNE SLUŽBE: SOA je u svom najnovijem izvješću propustila upozoriti na neviđeni sigurnosni problem!

Bilandžić je govorio o trećem izvješću SOA-e koje je popraćeno kritikama. "Ovaj izvještaj možemo promatrati na tri razine. To je već treći takav čime je Hrvatska svrstana visoko u vladavini prava. To je bitan segment demokratizacije i interesa javnosti. Drugo je činjenica da imamo javni stav tajnih službi. I posljednje, sva izvješća ovakvog tipa su stilizirana i tipizirana", rekao je Mirko Bilandžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednja je zapela Francuska

Kako se u izvješću samo na jednom mjestu konstatira da jača ekstremizam među navijačima, Bilandžić je odgovorio je li bilo moguće izbjeći situaciju koja se dogodila na utakmici između Hrvatske i Češke.

"Uvijek to ovisi o tome kakve imate sigurnosne procjene i procedure. U spomenutoj situaciji smo imali i druge instance, ponajprije francusku državu. Određene dimenzije sporta u Hrvatskoj pokazuju kompleksan odnos pojedinih društvenih skupina. Imamo niz zanimljivih dimenzija: od huliganizma, korupcije, nasilja, politizacije... To pitanje je odavno ušlo u sferu nacionalne sigurnosti. Bez problema možemo ono što se dogodilo na utakmici Hrvatske i Češke u Saint-Etienneu nazvati nečime što je imalo elemente terorističkog čina", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Screenshot N1
Image
Foto: Screenshot N1

Bilandžić je govorio i gdje zapelo. "To je jedan vezani lanac. Posljednja je zapela Francuska i ona je odgovorna. Službene vlasti u Hrvatskoj su iznijele da su Francuzi imali podatke. Zašto oni nisu spriječili događaje, pitanje je. Oni su posljednja linija koja je zakazala. No ovo je kontiniutet sličnih događanja koja su odavno trebala biti razriješena."

DRAMATIČNO UPOZORENJE SOA-e: U Hrvatskoj među mladima buja četnički pokret, a raste i ekstremizam navijača!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li po njemu nemogućnost kontrole tajnih službi bio glavni okidač za raspad Vlade i u konačnici odlazak Tomislava Karamarka, rekao je: "To je pitanje koje je od početka bilo sporno, ali nije centralni razlog. Ključan je bio proces koji se u Hrvatskoj događa godinama, a to je sistemska politička korupcija2.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo