POČETAK KRAJA 4. VALA? / Iako brojke padaju, liječnici upozoravaju na problem s hospitalizacijama: 'Ne može se reći da smo odahnuli'

Image
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Osim u zagrebačkim covid-odjelima situacija je bolja i u Rijeci, gdje je u utorak bilo 158 pacijenata oboljelih od koronavirusa

1.12.2021.
7:23
Emica Elvedji/PIXSELL
VOYO logo

Broj novozaraženih ovaj tjedan je u laganom padu, ali i dalje imamo dosta pacijenta u bolnicama, no više je onih koji su otpušteni nego tek primljeni, piše Jutarnji list. Bolja situacija bilježi se u Zagrebu.

"Bolji smo nego na početku prošlog tjedna odnosno moglo bi se reći da broj pacijenata stagnira. Trenutačno imamo 120 covid-pacijenata u našoj bolnici i 20 na respiratoru. No, moramo vidjeti što će se događati idućih dana. Situacija nam je omogućila da ne moramo otvoriti još jedan novi odjel koji smo planirali na Klinci za urologiju, a to znači da će se urološki operacijski program nastaviti", kaže dr. Davor Vagić, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'MUTACIJA ĆE BITI I DALJE' /

Stručnjak s 'Ruđera': 'S koronom ćemo se još morati nositi 2022., moglo bi doći do novog vala iduće jeseni ili zime'

Image
'MUTACIJA ĆE BITI I DALJE' /

Stručnjak s 'Ruđera': 'S koronom ćemo se još morati nositi 2022., moglo bi doći do novog vala iduće jeseni ili zime'

'Nije vrijeme za opuštanje'

"Ne može se reći da smo odahnuli, ali ipak bilježimo stagnaciju u odnosu na protekle tjedne. Danas je bilo hospitalizirano 166 pacijenata na osam covid-odjela te još 32 u tri jedinice intenzivnog liječenja", kaže dr. Gordana Pavliša, voditeljica covid-odjela KBC-a Zagreb.

Osim u zagrebačkim covid-odjelima situacija je bolja i u Rijeci, gdje je u utorak bilo 158 pacijenata oboljelih od koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trenutačno nam je na običnom odjelu 136 pacijenata, a u respiracijskom centru 14 na respiratoru i jedan pacijent na ECMO uređaju. Mislim da još nije vrijeme za opuštanje, ali ako se nastavi ovaj trend, onda bismo do kraja tjedna dio covid-kapaciteta zatvorili, a to bi omogućilo da kirurgija poveća elektivni program", kaže prof. dr. Alen Ružić, ravnatelj KBC-a Rijeka.

'Broj hospitaliziranih konstantno je velik'

Bolja je situacija i u Splitu, ali dr. Ivić kaže kako im ta stabilizacija ne omogućava da smanje covid-odijel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nama se broj hospitaliziranih već gotovo tri tjedna kreće od 170 do 180 pacijenata dnevno, ali ta nam stabilizacija ne omogućava da smanjimo covid-odjel i da se dio zaposlenika vrati uobičajenom bolničkom radu. Drugim riječima, ne možemo krenuti s elektivnim zahvatima jer je broj hospitaliziranih konstantno velik", objašnjava dr. Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo