SIMBOL MOĆI /

Bili smo u nekadašnjem Todorićevom carstvu: vladajuće ne smeta što su u njemu sjedili osumnjičenici

Nakon 18 godina Agrokorov toranj - kao simbol carstva Ivice Todorića - odlazi u povijest. Svi zaposleni, a njihov broj se od početka godine gotovo prepolovio, sele se iz središta grada na Žitnjak

4.12.2017.
18:59
VOYO logo

Postapokalipsa na hodnicima nekad gigantskog Agrokora. Todorić nikad nije bio vlasnik cijele zgrade. Od 21 kata, uspio je kupiti njih 17. Iz ove prostorije Todorić je sa svojim suradnicima donosio najvažnije odluke za Agrokor. Ovdje su prije svih nas znali da Agrokor neće izdržati nagomilane dugove. Todorić i 12 menadžera sad su osumnjičenici u istrazi. Ne smiju se približiti Agrokoru, svi osim dvojice menadžera.

Osumnjičeni Damir Kuštrak i dalje je zaposlen u Agrokoru kao savjetnik, a Mislavu Galiću potvrđeno je da ostaje šef Uprave Jamnice. Da se pita DORH svi bi, pa i njih dvojica, bili u Remetincu zbog utjecaja na svjedoke. A kad pitamo premijera je li primjereno da Galić vodi Jamnicu, on odgovara:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je odluka izvanrednog povjerenika u to se Vlada nije miješala", kazao je Andrej Plenković. Povjerenik Ramljak izbjegao je novinare, ali resorna ministrica objašnjava:

"To nisu naše odluke, donio ih je NO Jamnice u kojem ne sjedi samo Agrokor, Jamnica nije u 100 posto vlasništvu Agrokora, prema tome to je tako", kazala je Martina Dalić, potpredsjednica Vlade za gospodarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalić očito nema ništa protiv Galića, ali ni Kuštraka s kojim je nedavno viđena u kafiću. "U našem pravnom sustavu postoji presumpcija nevinosti koja se odnosi na sve ljude u odnosu na sve ljude protiv kojih se pokreću postupci", kazala je Dalić. 

Bilo bi dobro da se Dalić te odredbe držala i prije dva mjeseca kad je otvoreno rekla da je Todorić kriv za krah Agrokora. Danas ponavlja da su zakonom o izvanrednoj upravi Agrokora spasili koncern od potpune propasti. S tom ocjenom složio se i žiri Večernjaka i Poslovnog dnevnika pa su lex Agrokor proglasili događajem godine i nagradili ministricu.

Zahvalila se autorima zakona, ali javnosti i dalje ne otkriva tko su oni. "Pa na to sam pitanje već više puta odgovarala, mislim da smo to ekstenzivno raspravili", tvrdi Dalić. Vladin povjerenik će upravljati Agrokorom još najmanje 5 mjeseca, a tek onda će se zbrajati koliko je radnih mjesta doista spasio. U samom Agrokoru broj zaposlenih se prepolovio. Pred novom upravnom zgradom broje 102 nova parkirna mjesta.

Agrokor se iz centra grada preselio na zagrebačku periferiju, na Žitnjak, u Zvijezdinu zgradu. Zaposlenicima je danas prvi radni dan u novim uredima. Čekaju se još samo alpinisti da s vrha jednog od najpoznatijih zagrebačkih nebodera trajno uklone glavni simbol Todorićeva carstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo