Umnjak i karijes Hrvoja Šalkovića / Bila jednom 2015-ta godina: nakon svega što smo vidjeli, nema smisla pametovati, sretna vam Nova!

Image

Podijelili smo ove godine naramak mudrih umnjaka, ali i naramak trulih karijesa, procjenjivali što je bilo dobro, i što nikako valjalo nije. Ali to ionako nema previše smisla, jer ima dana kada šira slika nije najbitnija, ima dana kada se računa jedna sasvim malena, privatna slika, u kojoj čovjeka zaboli i umnjak i karijes sa nove svjetske poretke, za mandatare i za strossmayerova šetališta. Sretna Vam Nova!

27.12.2015.
16:00
VOYO logo

Bila tako jednom 2015-ta godina, bila jednom, pa je više nema. U nekoj širokoj slici, svašta se dogodilo ovoj našoj malenoj plavoj kugli koju zovemo majčicom zemljom. U tri stotine šezdeset i pet puta koliko smo se okrenuli oko svoje osi dogodilo se svašta. Dogodile su se svinjarije tamo istočno od Damaska, seoba naroda, dogodilo nam se smaknuće sirotog Salopeka. Dogodio nam se novi europski poredak, u kojem smo se uvjerili koliko među nama ima ili nema ksenofobije. Dogodio se pariški pokolj, Barcelona je maznula pet trofeja, simpatični irski Rom je namlatio neprikosnovenog Klička. Razočarali su nas košarkaši, Hajduk ponovo nije maznuo prvenstvo, isto kao što Dinamo ponovo nije prezimio u Europi. Dobili smo prvu predsjednicu, pratili instaliranje plinskih boca na Savskoj cesti, zgražavali se nad nebulozama iz predizborne kampanje. Pa smo onda pratili trakavicu pregovaranja sastava nove vlade, i na kraju se smijali premijernom govoru novog mandatara. Remetinec je ove godine sličio na Strossmayerovo šetalište, ulazili su Mamići, Bandići, Sanaderi, pa onda i izlazili kao da se ništa dogodilo nije.

Bila tako jednom 2015-ta godina, bila jednom, pa je više nema. Hoće to tako, s tim godinama, kugla se okrene tri stotine šezdeset i pet puta, i već nam godina stara curi kroz prste, pa pišemo zaključne kolumne, podvlačimo crtu i svodimo račune. Podijelili smo ove godine naramak mudrih umnjaka, ali i naramak trulih karijesa, procjenjivali što je bilo dobro, i što nikako valjalo nije. I mogu sada glumiti proroka iz vlastitog sela, mogu pisati predikcije godine koja je pred nama, mogu mudrovati i praviti se pametnijim nego što jesam. Ali to ionako nema previše smisla, jer ima dana kada šira slika nije najbitnija, ima dana kada se računa jedna sasvim malena, privatna slika, u kojoj čovjeka zaboli i umnjak i karijes sa nove svjetske poretke, za mandatare i za strossmayerova šetališta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je ona mikro slika u kojoj se zagrlimo ispod božićnog drvca, izljubimo, otvorimo poklone i shvatimo da smo presretni što smo živi, što su nam obitelji na broju, shvatimo da je to ono jedino što se istinski pika i računa. A plava kugla neka se vrti i dalje. Evo joj tri mudra umnjaka, i njoj i nama što se vrtimo skupa s njome. Samo neka smo živi i zdravi. Sretna vam Nova!

Image
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču