PETA SREĆA? / Bila je Mesićeva protukandidatkinja za predsjednicu, spominjala se i u transferima Hajduka... Tko je nova odvjetnica Zavadlava?

Image
Foto: Ivo Cagalj, Miranda Cikotic/PIXSELL / Ilustracija

Košta je inače iskusna odvjetnica koja je svojevremeno zastupala i Hajduk te bila ključni svjedok u jednom događaju od prije gotovo dvadeset godina. Progovorila je i o nezakonitim poslovima kluba i sumnjivim transferima, posebno onom zajedničkom Darija Srne i Stipe Pletikose u Šahtar. U njemu je, tvrdila je, misteriozno nestalo najmanje 3,2 milijuna dolara

5.7.2023.
9:46
Ivo Cagalj, Miranda Cikotic/PIXSELL / Ilustracija
VOYO logo

Sve su oči uprte u novu odvjetnicu Filipa Zavadlava kojem se nastavlja suđenje na Županijskom sudu u Splitu za trostruko ubojstvo od prije tri godine. Njegovu obranu je preuzela Doris Košta, poznata splitska odvjetnica koja se brusila s klijentima optuženima za najteža kaznena djela, piše Slobodna Dalmacija.

Svoj je prvi potez u obrani već povukla zatraživši izuzeće Višnje Strinić, predsjednice sudskog vijeća koje vodi glavnu raspravu o Zavadlavu i koja mu je izrekla kaznu od 40 godina zatvora na prvom suđenju, a isti je zahtjev podnijela i u srijedu, no sudsko vijeće je to odbilo te odbacilo i prebacivanje slučaja na drugi sud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, odvjetnici Košti nije dobro sjelo što je sutkinja Strinić otvorila i pregledala pismo koje joj je Zavadlav poslao iz zatvora. Za Koštu se radi o povjerljivoj korespondenciji na relaciji odvjetnik-klijent pa je zatražila izuzeće nadležne sutkinje. No, njezin je zahtjev odbio predsjednik splitskog Županijskog suda. Da ga je prihvatio, suđenje bi moralo biti odgođeno.

Image
NASTAVAK SUĐENJA U SPLITU /

Odijelo, kravata, čista elegancija. Zavadlav na početku ročišta: 'Nisam kriv, riječ je o nesporazumu'

Image
NASTAVAK SUĐENJA U SPLITU /

Odijelo, kravata, čista elegancija. Zavadlav na početku ročišta: 'Nisam kriv, riječ je o nesporazumu'

Odvjetnica je već najavila da će tražiti tzv. delegaciju spisa, odnosno premještanje suđenja u drugi grad pred sudskim vijećem. Ovim bi potezom "izbacila iz igre" sutkinju Strinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Košta je već peta Zavadlavova odvjetnica. Na početku suđenja odvjetnik mu je bio Branko Šerić kojeg je angažirala skupina okupljena u Facebook grupi podrške za Filipa. Najduže je obnašao tu funkciju no, kao i idući branitelj Danko Stanić, otkazao je punomoć. Suradnju je brzo otkazala i odvjetnica Ivanka Šamija, a činilo se da sve ide dobro s posljednjim odvjetnikom Tadijom Miloševićem kojem je Zavadlav vjerovao, no ipak se predomislio.

Za razliku od dosadašnjih odvjetnika, Zavadlav je Koštu sam izabrao što znači da će sam snositi troškove, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Košta je inače iskusna odvjetnica koja je svojevremeno zastupala i Hajduk te bila ključni svjedok u jednom događaju od prije gotovo 20 godina. Progovorila je i o nezakonitim poslovima kluba i sumnjivim transferima. Posebno je istaknula zajednički transfer Darija Srne i Stipe Pletikose u Šahtar. U njemu je, tvrdila je, misteriozno nestalo najmanje 3,2 milijuna dolara.

Prozvala je otvoreno Državno odvjetništvo za koje je rekla da je "u ovom slučaju zakazalo". Svojevremeno je dobivala i ozbiljne prijetnje, otkrila je za Slobodnu Dalmaciju, "s vrlo ozbiljnim porukama, ružnim stvarima o meni i mojoj obitelji", priznala je. Sve je prijavila policiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije više od petnaest godina se politički aktivirala. 2004. se kandidirala za predsjednicu Republike, no ispala je u prvom krugu, a predsjednik je postao Stjepan Mesić. Tada je tvrdila da se za kandidaturu nije sama odlučila, nego su je nagovorili, prenosi Index.hr. Nekoliko godina kasnije Ušla je u Demokratski centar, a za Nacional je izjavila da nije zainteresirana za karijeru saborske zastupnice, ali joj ne bi bilo mrsko postati splitskom gradonačelnicom.

Više se puta njezino ime našlo na takozvanoj listi srama, odnosno listi poreznih dužnika. Prema podacima Porezne uprave dostupnima za prošlu godinu, odvjetnica državi duguje nešto manje od 2,5 milijuna kuna. Protiv nje i njezinog supruga prije deset godina je podignuta optužnica zbog prevare teške 1,5 milijuna kuna. Osim za prevaru, teretilo ju se za krivotvorenje isprave i kazneno djelo ovjeravanja neistinitog sadržaja, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Par se na saslušanju branio neznanjem, a Košta je tvrdila da je mislila "kako je s papirima sve u redu". Njezin se suprug pak branio "papučarstvom" kazavši da nema veze s obiteljskim financijama. To joj je bila treća optužnica - dvije godine ranije optužena je za utaju 310 000 kuna poreza u 2004. i 2005. godini, a svojedobno ju je prijavila i Splićanka Lea Paurević.

Doris inače ima dvije kćeri i sina, mnogima poznatijeg po sudjelovanju u Big Brotheru prije više od petnaest godina. Tada je govorila kako je ponosna na Arsenovu TV avanturu. Inače, sin ju je o ulasku u tada najpoznatiju kuću obavijestio samo dan prije početka showa, a u Big Brother ga je prijavila sestra, prenosi 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike