BIH SUD ODREDIO IZRUČENJE BAŠIĆA HRVATSKOJ, ALI...: / Još uvijek nema odluke o izručenju tipa koji je nudio mito Josipi Rimac

Image

Sud Bosne i Hercegovine je u studenom donio pravomoćnu odluku kojom je potvrdio kako su ispunjeni svi zakonski uvjeti za izručenje Bašića Hrvatskoj koji je vlasnik tvrtke 'Lager' iz Posušja,

22.12.2020.
15:53
VOYO logo

Ministar pravosuđa BiH Josip Grubeša još nije donio odluku o izručenju Hrvatskoj Milenka Bašića za kojim je raspisana tjeralica zbog afere "Vjetroelektrane", a iz njegova ureda su Hini izjavili da će on o tome odlučiti rukovodeći se načelom "političke svrsishodnosti".

Sud Bosne i Hercegovine je u studenom donio pravomoćnu odluku kojom je potvrdio kako su ispunjeni svi zakonski uvjeti za izručenje Bašića Hrvatskoj koji je vlasnik tvrtke "Lager" iz Posušja, a konačnu odluku o izručenju nakon toga trebao je donijeti ministar pravosuđa Grubeša, član HDZ BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milenko Bašić i Dragan Stipić, izvršni direktor posuške tvrke "Lager" imaju status drugoosumnjičenog i trećeosumnjičenog u aferi "Vjetroelektrane" u kojoj je prvoosumnjičena Josipa Rimac, nekadašnja utjecajna članica HDZ-a Hrvatske i bivša državna tajnica u Ministarstvu uprave.

Image
SUD BiH NEPRAVOMOĆNO DOZVOLIO IZRUČENJE MILENKA BAŠIĆA HRVATSKOJ: /

Zanimljivo je tko će donijeti konačnu odluku o tome

Image
SUD BiH NEPRAVOMOĆNO DOZVOLIO IZRUČENJE MILENKA BAŠIĆA HRVATSKOJ: /

Zanimljivo je tko će donijeti konačnu odluku o tome

Tereti ih se da su nudili mito Josipi Rimac

Bašića i Stipića se u Hrvatskoj tereti za nuđenje 45 tisuća eura mita Josipi Rimac u svrhu pogodovanja tvrtki CEMP pri dobivanju dozvola za njihovu vjetroelektranu Krš-Pađene. Nakon što je Sud BiH utvrdio kako su ispunjeni uvjeti za Bašićevo izručenje, Hina je 20 dana u Ministarstvu pravosuđa BiH pokušavala dobiti informaciju o tome je li ministar donio konačnu odluku te kada se to može očekivati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Šibenik: Druga sjednica Drugog saziva Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan domovine 10.11.2018., Sibenik - Druga sjednica 2. saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan domovine odrzava se u hotelskom naselju Solaris. Josipa Rimac.

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Tek u utorak nakon opetovanog inzistiranja na razjašnjenju Bašićeva statusa, iz sjedišta ministarstva u Sarajevu stiglo je pisano očitovanje u kojemu stoji kako "ne postoji nikakav pravni autoritet, domaći ili strani, koji će prisiliti određenu državu da provede izručenje i u situacijama kada su ispunjeni uvjeti da se potraživana osoba izruči".

Razlog zašto BiH ne želi izručiti Bašića

Postupak i uvjeti izručenja definirani su bilateralnim ugovorom kojega su potpisali Hrvatska i BiH kao i Europskom konvencijom o izručenju no iz Ministarstva pravosuđa BiH su poručili kako ih ti dokumenti u konačnici ne obvezuju ni na što.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naveli su kako izručenje predstavlja prepuštanje dijela suverene vlasti drugoj državi "te stoga podliježe raznim ograničenjima" pri čemu su dodali kako izručenje svojih državljana s dvojnim državljanstvom vide "prije svega kao političko pitanje koje je zbog svoje prirode vrlo osjetljivo".

"Nadležni sud utvrđuje postojanje pravnih pretpostavki za izručenje a konačnu odluku donosi upravo tijelo, nadležni ministar pravosuđa BiH, vodeći se prvenstveno razlozima političke svrsishodnosti", stoji u očitovanju Ministarstva pravosuđa BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo