ZA RTL DANAS /

Biden ni u 80-oj ne odustaje od politike. Hrvatski politički veterani o tome kada bi trebalo

Od stare političke garde svi broje godine Josipu Manoliću, ali jedino se može vidjeti još 79-godišnjeg Vladimira Šeksa, koji obavlja stranačke dužnosti

20.11.2022.
20:00
VOYO logo

Najstariji predsjednik u povijesti SAD-a danas slavi rođendan. Joe Biden puše 80. svjećicu pa se sve više postavlja pitanje ima li oštroumnosti i snage za još jedan mandat. Za njega je kaže spreman, a ako uspije, iz Bijele kuće bi izašao s 86 godina. Analiziramo koliko još ima takvih starijih lidera u svijetu i zašto ih kod nas nema.

Prema dostupnim medicinskim rezultatima Biden spada među superstarce. Uzima vrlo malo lijekova, vježba tri puta dnevno, vozi bicikl.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi njegovi kemijski nalazi krvi izgledali su povoljno. Njegova obiteljska anamneza izgledala je povoljno", kaže Stuart Jay Olshansky, Škola javnog zdravstva na Sveučilištu Illinois u Chicagu.

No svaki gaf ili zamuckivanje u takvim godinama za mnoge je dokaz senilnosti, i to koristi i Donald Trump, iako je samo 4 godine mlađi od njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina u američkom Kongresu ima više od 70 godina. Donedavna predsjednica Nancy Pelosi ima 82, počela je karijeru još u doba Kennedyja.

Krešimir Macan, komunikacijski stručnjak kaže: "Godine jesu prepreka, nakon 70. počnete gubit sposobnosti i ove izvršne funkcije su jako zahtjevne, pogledajte kako se i naši mlađi političari mijenjaju kroz godine, nije poželjno da tako stari političari budu u aktivnoj ulozi".

Image
kampanja 2024. /

Imat će 82 godine, ali ne odustaje. Joe Biden se namjerava opet kandidirati za predsjednika

Image
kampanja 2024. /

Imat će 82 godine, ali ne odustaje. Joe Biden se namjerava opet kandidirati za predsjednika

I dok je Putin proslavio 70 rođendan, u Europi većina čelnika je u godinama za koje se kaže da su u naponu snage. U hrvatskom državnom vrhu svi su u pedesetima pa gotovo vršnjaci. Jedan od najstarijih aktivnih političara kod nas je potpredsjednik Sabora Furio Radin, ima 72 godine.

"Svi koji će vam govoriti da se godine ne osjećaju taj će vam lagati, ali reći ću vam jednostavno nikad u životu nisam imao rokovnik i još sam društveno živ", govori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši predsjednik Stjepan Mesić, nije na dužnosti, ali je vrlo aktivan, zatekli smo ga u Indiji, gdje je na konferenciji. Za mjesec dana imat će 88 godina, i u šali nam kaže da je Biden za njega balavac.

"Ima pjesma koja kaže godine nisu važne, ovisno koliko je čovjek svjež, koliko razumije problem. Imate one od 50 godina koji više nisu sposobno racionalno donositi odluke, a imate one od 60 koji traže dom penzionera", tvrdi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od stare političke garde svi broje godine Josipu Manoliću, ali jedino se može vidjeti još 79-godišnjeg Vladimira Šeksa, koji obavlja stranačke dužnosti.

U svijetu u top najstarijih spada 85-godišnji papa Franjo, moglo ga se vidjeti i u invalidskim kolicima i na koljenima. Britanska kraljica Elizabeta bez odstupanja održala se do 96., a Mahathir Mohamad s 92 je bio malezijski premijer, i sada bi s 97 ponovno na vlast.

"Treba puno raditi na sebi da s godinama zadržite nivo koji ste imali kad ste bili mlađi a još više imate iskustvo starijih", smatra Radin.

Savjet je to najdugovječnijeg aktivnog političara u Hrvatskoj, jer godine čini se nekima nisu problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo