BIDEN JE SHVAĆAO ŠTO SE DOGAĐA TIJEKOM RATA U JUGOSLAVIJI: / 'Miloševiću, vi ste prokleti ratni zločinac, ono što Srbija radi je genocid'

Image

U Bidenovoj knjizi 'Promises to Keep', navodi se da je Miloševiću prilikom susreta s njim u Beogradu 1993. rekao da je 'prokleti ratni zločinac i da bi mu se trebalo suditi kao takvom'

6.11.2020.
13:00
VOYO logo

Videoarhiva američkog Kongresa sa snimkama iz 90-ih godina pokazuje Joea Bidena koji govori o sprskoj agresiji na Hrvatsku i BiH. Rasprava se povela o slanju američkih vojnika u BiH te Biden jasno staje na stranu žrtava i govori protiv agresora.

"Rečeno nam je da se ne svrstavamo ni na koju stranu, ali ja sam ovdje da se svrstam na jednu stranu (...) Mladić je ratni zločinac. Nije ništa bolji od Himmlera, ništa bolji od Goebbelsa. On je ratni zločinac! Karadžić je ratni zločinac. I mogu još dodati da je i čelnik Srbije Milošević također ratni zločinac, iako on jedini još nije optužen…".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KOJA JE ULOGA BIDENA U RATU NA BALKANU I ZAŠTO MU MUSLIMANI DRŽE PALČEVE? /

'Da ga je NATO poslušao, mogli su se izbjeći strašni pokolji'

Image
KOJA JE ULOGA BIDENA U RATU NA BALKANU I ZAŠTO MU MUSLIMANI DRŽE PALČEVE? /

'Da ga je NATO poslušao, mogli su se izbjeći strašni pokolji'

Biden kao političar koji je shvaćao što se događa tijekom raspada Jugoslavije

Biden je kao dugogodišnji američki senator tijekom 1991. godine ponajbolje od svih američkih političara shvaćao što se događa u raspadu Jugoslavije. Tada je bio predsjednik pododbora za europske poslove u američkom Senatu te je vrlo brzo zaključio da je rat u Jugoslaviji izazvan velikosrpskom politikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Biden je brzo krivca vidio u Slobodanu Miloševiću pa ga tako i označio. U Bidenovoj knjizi "Promises to Keep", navodi se da je Miloševiću prilikom susreta s njim u Beogradu 1993. rekao da je "prokleti ratni zločinac i da bi mu se trebalo suditi kao takvom". Govor iz prosinca 1995. nastao je u vrijeme kada je bio mnogima u Senatu dosadan jer tri godine već govori o toj temi.

Da je ponovno Biden bio taj koji je najbolje razumio što se dogodilo, potvrđeno je presudama međunarodnih sudova u Haagu. Biden je u svom govoru govorio o genocidu. "To se zove genocid. Ge-no-cid! Upravo to. A ova administracija, i oni koji je podupiru, boje se upotrijebiti tu riječ", govorio je tada Biden.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Zašto nemamo moralni interes zaustaviti međunarodnu agresiju Srbije?'

"Čujem kako neki ovdje ustaju i pitaju se koji je naš interes. Recite mi zašto nemamo moralni interes zaustaviti međunarodnu agresiju Srbije, koja prelazi rijeku Drinu u drugu zemlju, priznatu u Ujedinjenim narodima, i sudjeluje u genocidu", dodao je Biden u govoru.

Referirao se na američku invaziju na Irak zbog napada Sadama Huseina na Kuvajt, što se zbilo 1990. godine. Biden je svoje kolege senatore pitao je li njihov moralni centar humanost ili nafta pa objasnio kako je sa senatorom Bobom Doleom posjetio sarajevsku bolnicu i tamo vidio sedmero djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iz prve ruke sam se uvjerio kako srpski snajperisti gađaju djecu i civile, što je dio planirane kampanje teroriziranja muslimanskog stanovništva", rekao je.

Protivio se embargu na oružje

Tijekom te rasprave iz 13. prosinca 1995., javljaju se i govornici čije mišljenje počiva na tome da su svi u ratu u BiH isti i kako svi čine zločine, ne samo Srbi. Biden se protivi onome što oni govore te ne dopušta takvu relativizaciju. Objasnio je kako su pojedinačni zločini u ratu jedna stvar, dok su genocid i masovna ubojstva druga stvar. Istaknuo je da Srbija provodi ovo drugo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U raspravi sudjeluje i današnja Trumpova veleposlanica pri NATO-u, Kay Bailey Hutchinson. Ona pak iznosi argument da ne treba slati američke vojnike u BiH jer "američki odlazak u građanski rat u Bosni neće Europu učiniti stabilnijom".

Još u rujnu 1992. Biden u američkom Senatu diže glas protiv međunarodnog embarga na prodaju oružja. Čak je o tome pisao predsjedniku Bushu i državnom tajniku pa im objašnjavao da se upravo vratio iz posjeta Hrvatskoj, BiH i Srbiji i da je vidio koliko je taj embargo nelegalan i nemoralan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Spriječili smo da teško naoružanje dođe do žrtava agresije, a istodobno nismo spriječili da granate iz teškog naoružanja u rukama bosanskih Srba i agresora padaju na žrtve te agresije. Milošević je bosanske Srbe obilno opskrbio tenkovima, artiljerijom, avionima i trupama", rekao je Biden.

Biden pohvalio Hrvatsku kada je ušla u EU

U srpnju 2013., kada je Hrvatska primljena u punopravno članstvo EU-a, Biden je kao potpredsjednik SAD-a napisao autorski komentar za Financial Times. Imao je puna usta hvale za Lijepu našu i hrvatske građane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstock, IdealPhoto30

"Prije dvadeset godina Hrvatska je živjela u toj mori, opustošena ratom i zatočena regionalnim mržnjama, iz koje se u ponedjeljak, postavši članica Europske unije, ne samo probudila, nego i realizirala svoj san euroatlantske budućnosti. Hrvatski uspjeh bio je daleko od neizbježnog. Zapravo, to je testament hrabrosti hrvatskim građanima i njezinim čelnicima koji su prevladali iskušenja nacionalizma i mržnje.

Oslobađanje od tereta prošlosti svakodnevna je borba. I, dan po dan, Hrvati su zadržali vjeru i svoju ambicioznu viziju te gradili demokratske institucije kojima su otvorili vrata NATO-a i EU-a. To postignuće pripada hrvatskom narodu. Ali također govori o transformativnoj moći europskog projekta koji zemlje vodi prema vladavini prava, otvorenom tržištu, napretku i miru", napisao je Biden prije sedam godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema sadašnjim rezultatima i prognozama, Joe Biden mogao bi postati novi predsjednik SAD-a.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo