BEZ SLUHA ZA MALIŠANE: / 'Vukovarski leptirići' od Vlade tražili pomoć, Bernardica im odgovorila i – razočarala ih

Image
Foto: Facebook/Vukovarski leptirići

"Imamo 93 djece i radimo zapravo posao države.

16.3.2016.
14:55
Facebook/Vukovarski leptirići
VOYO logo

Udruga Vukovarski leptirići obratila se na adrese predsjednice države, ministarstava i političkih stranaka kako bi zatražila pomoć u radu s 93 djece s poteškoćama u razvoju na istoku Slavonije. S djecom rade već četiri godine i svoj rad dosad su financirali uz pomoć domaćih donacija. S onim što su imali učinili su čuda, no smatraju kako država diskriminira djecu iz tog dijela zemlje jer im je na njihov apel za pomoć odgovorila tek ministrica socijalne skrbi Bernardica Juretić i pritom ih već razočarala, piše Glas Slavonije.

"Ministarstvu smo poslali cijeli jedan esej. Imamo 93 djece i radimo zapravo posao države. Naša su djeca mala, njima terapije trebaju sada, i dok dočekamo da se država smisli oni bi odrastali bez terapije, što bi im učinilo nepopravljivu štetu. Ako država sada, kada smo mi roditelji odradili golem posao, ne može pružiti ruku, a dužna je to, i ne može tako ignorirati našu djecu na istoku Hrvatske, to je loš osjećaj", komentira predsjednica Udruge Viktorija Matin. Dodaje kako se ministrici koja ih je uputila da se prijave na natječaje možda potkrala početnička greška, jer nije točno da se skrb o djeci s višestrukim poteškoćama rješava isključivo preko natječaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žele ugovore kao i drugi s resornim ministarstvom

"Resorno ministarstvo ima ugovore s udrugama kao pružateljima usluga, i to je ono što mi želimo. Sami smo osigurali i prostor i opremu i struku, imamo sve, a tražimo da nam se zaposle minimum četiri osobe da djeca imaju bar nešto sustavno riješeno, pa ćemo mi dalje raditi svi zajedno da djeca imaju što više i bolje", kaže Matin dodajući kako je skrb o takvoj djeci, primjerice u Zagrebu, riješena institucionalno, no Vukovar ili Osijek to nemaju. Zbog svega toga su u ministarstvu zatražili i sastanak, a u tome im, kažu, pomaže i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

U vukovarskoj udruzi imaju suvremene uređaje, educiranu struku za koju su dali 40.000 kuna, a udruga ne može jamčiti da će oni kod njih i ostati, jer ovisi o donacijama. Sami roditelji volontiraju. Stoga, ističu, nije pravedno da se slavonska djeca s poteškoćama toliko zapostavljaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SRAMOTA U SPLITU: /

Zaštitar Jadrolinije potjerao dijete s posebnim potrebama

Image
SRAMOTA U SPLITU: /

Zaštitar Jadrolinije potjerao dijete s posebnim potrebama

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo