Mjera protiv požara / Bespilotne letjelice patroliraju: Otkrivamo kako mogu snimiti piromane i otkriti uzrok požara

Image
Foto: RTL.hr

U prvih pet mjeseci ove godine bilo je 50 posto više požara nego lani. Gasili su ih kanaderi i air tractori

4.6.2020.
16:25
RTL.hr
VOYO logo

Zbog sušnog razdoblja opasnost je visoka, a u protupožarnu borbu se ove sezone kreće i bespilotnim letjelicama. Uz to što nadziru morsku granicu i ribarice u prekršaju, traže požare i daju sliku o položaju vatrogasaca na zemlji. Kamere visoke rezulucije otkrivaju i piromane.

Bespilotne letjelice krenule su u redovito protupožarno izviđanje, a to znači traženje vatre na otvorenom, ali i onih koji ih podmeću

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mogućnost prepoznavanja ovisi o tome koliko se mi daleko nalazimo i na kojoj visini. Naravno, mi možemo detektirati tu osobu, vide se jasno obrisi njeni i to sve. Ali, ako nije moguće napraviti samu identifikaciju i prepoznavanje lica, u tom slučaju javlja se MUP-u i MUP kreće u potragu. Mi cijelo vrijeme iz zraka nadziremo kud se on kreće", kazao je zapovjednik Letačke posade.

Image
višemilijunski posao /

Srušio se dron kojeg je država kupila od bivše tvrtke Damira Krstičevića, materijalna šteta je velika

Image
višemilijunski posao /

Srušio se dron kojeg je država kupila od bivše tvrtke Damira Krstičevića, materijalna šteta je velika

Lani su u Protupožarnoj sezoni imali 44 leta i stotinjak sati naleta, neke požare su otkrili, a u Dubravi kraj Šibenika pomagali su i u evakuaciji. Uz dnevne, imali su i noćne snimke s infracrvenom kamerom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Davali smo sliku u Operativno vatrogasno zapovjedništvo i govorili o tome je li neka kuća u blizini požara i je li potrebno brzo evakuirati", rekao je zapovjednik Letačke posade.

Od 1. lipnja zabranjeno je paljenje vatre na otvorenom. Šibensko-kninska županija nadzire se i s pomoću kamera s tla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi u ovom trenutku oko 90 posto Županije kontroliramo videonadzorom HOLISTIC ili Stribor koji je u sastavu Hrvatskih šuma. 24 sata se to nadgleda i na bilo koju naznaku dima u prostoru vatrogasne snage interveniraju", izjavio je Darko Dukić, šibensko-kninski županijski vatrogasni zapovjednik.

U prvih pet mjeseci ove godine bilo je 50 posto više požara nego lani. Gasili su ih kanaderi i air tractori. Ukupno 72 požara. Posljednja četiri dana na Braču vjetar je svaki dan razbuktavao požar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ova je godina počela dosta sušno. Znači, i ono malo kiše što je palo u biti nije dovoljno natopilo tako da u svakom slučaju, i po prognozama koje nam predviđaju, bit će neko sušno razdoblje bez kiše i moglo bi se očekivati dosta požara. Tako i mi apeliramo na ljude da što manje pale i što više paze", rekao je bojnik Milan Došen, pilot kanadera.

U suprotnom, kazne su visoke, a počinitelje je sve lakše otkriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo