BEROŠ PONAVLJA DA U SPLITSKOM DOMU NIJE BILO PROPUSTA: / 'Bolest je takve prirode da pogađa tu dobnu skupinu. Tako je svugdje u Europi'

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Beroš je jasno branio nalaz zdravstvene inspekcije, ali i istaknuo kako nisu još sve inspekcije i izvidi gotovi

26.4.2020.
17:30
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je na konferenciji za medije u subotu istaknuo kako nisu utvrđeni zdravstveni propusti u Domu za starije i nemoćne u splitskoj Vukovarskoj ulici, u postupanju zavoda za javno zdravstvo županije niti u postupanju liječnice obiteljske medicine, u nedjelju je obrazložio svoj stav.

Image
ZAVRŠIO INSPEKCIJSKI NADZOR SPLITSKOG DOMA: /

Beroš kaže da nije bilo nepravilnosti: 'Sve je rađeno u skladu s propisima'

Image
ZAVRŠIO INSPEKCIJSKI NADZOR SPLITSKOG DOMA: /

Beroš kaže da nije bilo nepravilnosti: 'Sve je rađeno u skladu s propisima'

'Žao mi je svake osobe koji smo izgubili'

Bolest je takve prirode da pogađa tu dobnu skupinu. Tako je svugdje u Europi. "Žao nam je svakog pojedinca kojeg smo izgubili, sućut svima koji su izgubili svoje najmilije. Ono što sam jučer rekao stoji, da zdravstvena inspekcija nije pronašla pogrešaka u postupanju, ali druge institucije mogu dalje istraživati stvari. Može se tražiti i stručno postupanje. I sami znate da nalaz inspekcije u Ministarstvu demografije još nije gotov", poručio je ministar, a na pitanje novinarao dodao i kako će napraviti jedinstveni izvještaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno da će ga biti, ali moramo pričekati da sve inspekcije završe svoj posao prije nego što ih kompariramo", rekao je Beroš.

'Nema prepreke da se objavi redoslijed događaja'

Čak 70 štićenika je zaraženo, a 10 je preminulo od covida-19, no ministar ponavlja kako je nalaz pokazato da za to nije odgovorna liječnica, zavod za javno zdravstvo ili dom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukoliko javnost to zanima, nema prepreke da javnost dobije kronološki redoslijed događaja u Domu u Vukovarskoj. S obzirom na to da tijek događaja još nije objavljen, ne znam odakle zaključci da je došlo do propusta. Liječnica nije djelatnica Doma zdravlja, nego je na principu kućnih posjeta svakodnevno bila u Domu. Treba uzeti u obzir da je Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti u jednom trenutku promijenio definiciju bolesti i pitanje je je li ona prije toga mogla posumnjati na covid, s obzirom na to da se tamo nalaze kronični bolesnici", rekao te dodao.

"Bolest najviše pogađa najstariju dobnu skupinu, nema države u Europi koja je obranila staračke domove", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čekaju se rezultati i policijskog izvida

Prodor koronavirusa u splitski Dom umirovljenika bila je, uz potres u Zagrebu, jedna od najdramatičnijih epizoda u hrvatskoj borbi protiv koronavirusa. Tog utorka, 7. travnja, javnost je saznala kako je desetero štićenika te ustanove pozitivno na koronavirus, a cijelu noć trajala je evakuacija pedesetak štićenika Doma, praktički cijeloga jednoga kata, u splitsku korona-bolnicu na Križine. Sve su to bili ljudi stariji od 85 godina.

Osim Ministarstva demografije, koje je nadležno za dom te Ministarstva zdravstva koje je provelo nadzor nad zdravstvenim postupanjima, izvide u domu provodi i policija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom iz minute u minutu u Hrvatskoj i svijetu možete pratiti OVDJE.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo