'ŽELIMO SVIMA DATI VREMENA DA PROMISLE' / Beroš otkrio u kojem slučaju će se proširiti upotreba covid putovnica

Image
Foto: Igor Soban/Pixsell

'Proizvodnja mora ići, neobavezno druženje u slobodno vrijeme je nešto drugo', naglasio je

8.11.2021.
15:19
Igor Soban/Pixsell
VOYO logo

Na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća, na kojoj se raspravljalo o zdravstvenom sustavu u pandemiji i najavi reforme, ministar zdravstva Vili Beroš je potvrdio da su svi suglasni da su reforme potrebne. "Odredili smo pravac kretanja, uključujući elemente o kojima je g. Ribić govorio. Partneri su pozdravili uvođenje covid-potvrda", rekao je.

Potvrdio je da će se 15. studenoga procijeniti stanje i razmotriti odluka o primjeni covid-potvrda i mogućem proširenju na kafiće, teretane, restorane te je istaknuo da, ako se i donese odluka o covid-potvrdama u ugostiteljskim objektima, uvođenje neće biti od tog datuma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od prije ljeta govorim o potrebi uvođenja covid-potvrda, no nije bilo preduvjeta. Za pojedine segmente udgođeno je uvođenje. Zadovoljan sam što svi socijalni partneri podupiru šire uvođenje potvrda. Parcijalno se išlo jer smo procijenili da su zdravstvo i socijala prioritet. Predstavnik poslodavaca je izračunao kad bi svi koji bi podlegli uvođenju covid-potvrda, kako bismo za njih organizirali testiranja? Moramo biti realni."

Image
ŠTO JE, ZAPRAVO, 2G? /

Donosimo sve o modelu kojeg spominju Beroš i Božinović: Zna se i kada bi točno mogla krenuti ova najstroža mjera

Image
ŠTO JE, ZAPRAVO, 2G? /

Donosimo sve o modelu kojeg spominju Beroš i Božinović: Zna se i kada bi točno mogla krenuti ova najstroža mjera

"Želimo svima dati vremena da se organiziraju, da promisle o odgovornosti, cijepe se", rekao je o ciljanom datumu 15. studenoga. "Mjere ne uvodimo rado jer normalnim ponašanjem u pandemiji nismo postigli potrebno", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako se epidemiološka situacija pogorša, proširit će se upotreba covid-putovnica. Do tada moramo razmišljati o tome. Odredit ćemo prioritete. Proizvodnja mora ići, neobavezno druženje u slobodno vrijeme je nešto drugo. Zbog odgovornosti prvo smo krenuli s uvođenjem potvrda u državnim i javnim institucijama", naglasio je.

Splićani pohrlili na cijepljenje

Čak 200 posto povećao se interes Splićana za cijepljenje, a proteklog vikenda u županijskome Nastavnom zavodu za javno zdravstvo cijepilo se njih 1800.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je za Hinu potvrdila ravnateljica županijskoga Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Željka Karin, veliki interes za cijepljenje nastavio se i danas, kada je u Spaladium areni u samo prva dva sata cijepljeno 410 građana, a među zainteresiranima za cijepljenje posljednjih dana su dvije trećine onih koji cjepivo dobivaju prvi put.

Ona smatra kako je porastao interes za cijepljenje zbog iznimno loše epidemiološke slike u zemlji pa se građani tako pokušavaju zaštititi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo i Spaladium areni, građani se u Splitu cijepe i u ljekarni u City one centru. U drugim gradovima županije liječnici također organizirano cijepe stanovništvo.

Kiša i prohladno vrijeme nisu smetali

Obilna kiša u gradu pod Marjanom i prohladno vrijeme nisu spriječili mnogobrojne Splićane da od ranog jutra uredno čekaju u redu pred glavnim ulazom u Spaladium arenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani koje smo jutros zatekli u redovima za cijepljenje u Spaladium areni uglavnom su zadovoljni organizacijom cijepljenja. Upitani zašto se prije nisu cijepili, mahom su odgovarali da nisu imali dovoljno provjerenih informacija o cijepljenju.

Među građanima je bio i određen broj mladih osoba, većinom studenata, koji kažu da su se na cijepljenje ipak odlučili kako bi mogli "normalno živjeti" jer im covid-putovnice omogućuju da se svuda kreću bez ikakvih problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani mogu birati cjepivo koje žele, a liječnici kažu da se velika većina odlučuje za Pfizer.

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike