PREDSJEDNIK SDP-a UPOZORAVA: / 'Lex Agrokor ne jamči podmiranje dugova dobavljačima i radnicima'

Image
Foto: Patrik Macek
1.4.2017.
14:31
Patrik Macek
VOYO logo

U procesu izrade Lex Agrokora, odnosno zakona o sistemskim kompanijama, nitko nije konzultirao niti jednu oporbenu stranku i odgovornost je sada na Vladi, rekao je Bernardić odgovarajući na pitanja novinara danas u Puli, gdje je nazočio potpisivanju koalicijskog sporazuma.

Nije mu jasno kako ministar Marić nije ništa znao

"Ne vidim na koji način ovaj zakon daje jamstvo dobavljačima da će naplatiti svoja potraživanja i da će radnici u tvrtkama dobavljača te u Agrokorovim tvrtkama biti zaštićeni. Ministar Marić je dugo vremena znao kakva je situacija u Agrokoru i nije mi jasno da nije znao što se iza brda valja," istaknuo je Bernardić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako je jedini zadatak države da preuzme političko upravljanje Agrokorom, onda se, dodao je, boji reprize pretvorbe i privatizacije iz 90-ih.

Upitan što misli o jučerašnjem standstill aranžmanu, odnosno moratoriju na postojeće bankarske obveza Agrokora, Bernardić je rekao: "Nemam što misliti, kada dođe do krize, aktivira se krizni menadžment i to je jedna od mjera".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Zdravko Marić ponovno je predložen za ministra financija. Rođen je 1977. u Slavonskom Brodu, a na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu diplomirao je 2000., smjer Financije. Doktorirao je 2008. na temu “Utjecaj izravnih inozemnih ulaganja na produktivnost hrvatskih poduzeća”. U Ministarstvu financija počeo je raditi 2006. kao pomoćnik ministra za makroekonomske analize i planiranje, a 2008. postao je državni tajnik u Ministarstvu financija. Prije dolaska na ministarsku funkciju bio je izvršni direktor Agrokora za strategiju i tržišta kapitala.

'Nemoguće graditi dugotrajan i održiv uspjeh na tuđem znoju i na tuđem novcu'

"Važniji su mi radnici i nikako vlasnici. Oni su znali kuda to ide, nakon pretvorbe i privatizacije koje su se dogodile devedesetih godina, stvari dolaze na naplatu," rekao je.

"To nas uči da je nemoguće graditi dugotrajan i održiv uspjeh na tuđem znoju i na tuđem novcu," poručio je predsjednik SDP-a dodavši kako je prerano razgovarati o tome hoće li SDP zatražiti odgovornost i u konačnici ostavku ministra Zdravka Marića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što je najvažnije je to da krizni menadžment u Agrokoru stabilizira poslovanje. To mogu i po postojećim hrvatskim zakonima," ustvrdio je Davor Bernardić.

Image
BERNARDIĆ U 'NEDJELJOM U 2': /

'Znam biti oštar i vrlo odlučan. I nikome nisam ništa dužan, ni kavu!'

Image
BERNARDIĆ U 'NEDJELJOM U 2': /

'Znam biti oštar i vrlo odlučan. I nikome nisam ništa dužan, ni kavu!'

Lokalna reforma školstva

O SDP-ovoj najavi svojevrsne reforme školstva u sredinama gdje će biti na vlasti, Bernardić je rekao da nema vremena za čekanje. "Mi moramo nastaviti obrazovnu reformu tamo gdje ćemo preuzeti odgovornost jer jedina borba protiv iseljavanja, za nova radna mjesta i protiv siromaštva jest borba za obrazovanje," rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vrijeme je da hrvatska politika promjeni prioritete jer očito je nekome važnije što će reći predsjednica ili Todorić a manja su im važna djeca i život ljudi koji rade za minimalnu plaću u Hrvatskoj. Žao mi je zbog toga,"poručio je Bernardić.

Na pitanje novinara koja su očekivanja SDP-a u borbi za gradonačelnika odnosno gradonačelnicu Zagreba, nakon što je ta stranka podržala Anku Mrak Taritaš, kratko je odgovorio kako su njihova očekivanja visoka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo