jasno i glasno /

Bernardić: 'Pozivam HDZ i Andreja Plenkovića da konkretno podrže borbu za prava žena'

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Upozorio je kako su žene u Hrvatskoj 12 posto manje plaćene od muškaraca, kojekakvi konzervativci se pokušavaju petljati u ženinu intimu, bilježi se porast nasilja u obitelji - samo u prošloj godini prijavljeno je 13.000 nasilnika

8.3.2017.
13:04
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u srijedu je s riječkom Korza pozvao premijera Andreja Plenkovića i HDZ da svoju potporu borbi za prava i položaj žena ne iskazuju samo deklarativno, nego i konkretno, podrškom SDP-ovom prijedlogu ratifikacije tzv. Istanbulske konvencije.

Bernardić je zajedno s predsjednikom riječkog SDP-a i gradonačelnikom Vojkom Obersnelom te potpredsjednikom stranke i županom Zlatkom Komadinom darovao ruže ženama na riječkom Korzu, te tom prigodom novinarima izjavio kako su danas najveći problemi u statusu žena u Hrvatskoj njihova potplaćenost u odnosu na muškarce, nasilje u obitelji te zadiranje u njihovu intimu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorio je kako su žene u Hrvatskoj 12 posto manje plaćene od muškaraca, "kojekakvi konzervativci se pokušavaju petljati u ženinu intimu", bilježi se porast nasilja u obitelji - samo u prošloj godini prijavljeno je 13.000 nasilnika. "Protiv toga se treba boriti, zato smo i danas poslali u saborsku proceduru Zakon o ratifikaciji Istanbulske konvencije o pravima žena, a za borbu protiv nasilja nad ženama", poručio je Bernardić.

Očekuje da i HDZ podrži u Saboru podrži taj zakonski prijedlog, ističući kako je "od Plenkovićeva govora povodom Međunarodnog dana nasilja nad ženama 25. studenoga prošlo stotinjak dana, a još nisu ratificirali tu konvenciju". "Pozivam ih da svoju borbu za prava i položaj žena ne kazuju samo deklarativno, nego i konkretno, podrškom toj konvenciji", rekao je Bernardić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obersnel je istaknuo kako danas više nije toliko važno naglašavati pravo glasa ili pravo na rad žena, nego pravo da same odlučuju o sebi, o svojim reproduktivnim pravima, "jer smo nažalost u Hrvatskoj u tome napravili korak unatrag". "Brojni konzervativni pokreti i udruge koji jačaju u Hrvatskoj, a vrlo često i uz potporu Vlade nastoje ograničiti prava žena, prije svega o odlukama o pobačaju. To nikome nije drago činiti i nitko se na to ne odlučuje zbog zabave“, naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo