SDP ĆE IPAK GLASATI ZA RATIFIKACIJU ISTANBULSKE: / 'Plenković je napisao zadaćnicu za Željku Markić'

Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
22.3.2018.
11:37
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u četvrtak je poručio da će SDP glasati za ratifikaciju Istanbulske konvencije unatoč interpretativnoj izjavi, koju je ocijenio "beskorisnom komadom papira."

Iako je prethodno najavio da SDP neće biti za ratifikaciju Konvencije uz bilo kakve rezerve i ograde, Bernardić je na konferenciji za novinare poručio da će SDP ipak ratificirati konvenciju jer integralni tekst konvencije ostaje i izjava ga ni na koji način ne mijenja. "Izjava uz konvenciju koja je danas prihvaćena na Vladi beskorisni je komad papira, pamflet bez značaja i očajnički pokušaj koji za cilj ima samo jedno, a to je vratiti izgubljeno povjerenje dijela HDZ-ovih birača i članova stranke koji su vodstvu okrenuli leđa", rekao je Bernardić. SDP je proteklih dana isticao da neće glasati za Istanbulsku konvenciju u slučaju da vladajući dodaju bilo kakvu formulaciju ili izjavu na postojeću Istanbulsku konvenciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije poslušao naputak Bauka

Saborski zastupnik SDP-a Gordan Maras je poručio da je "SDP prvi za prevenciju nasilja nad ženama i borbu protiv nasilja nad ženama i normalno da moramo podržati Istanbulsku konvenciju".

Izjavu je dao novinarima u Saboru, unatoč naputku predsjednika Kluba zastupnika SDP-a Arsena Bauka da SDP-ovci novinarima, koje je nazvao "nezajažljivim medijskim trudbenicima", ne daju izjave o Istanbulskoj konvenciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Zadaćnica za Željku Markić'

Maras je prvi SDP-ovac koji je prokomentirao Vladino jednoglasno usvajanje prijedloga Zakona o ratifikaciji Istanbulske konvencije s popratnom izjavom, rekavši da "ovo što je Plenković napisao, to je zadaćnica za Željku Markić".

"Ja se ne borim da bih se kao Plenković dodvorio nekim ljudima koji nas žele vratiti u srednji vijek, a on neka se zapetljava u nekim svojim sitnim kombinacijama", poručio je Maras premijeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na više puta ponovljeno pitanje hoće li SDP glasati za Istanbulsku konvenciju, s obzirom na prošlotjednu odluku Predsjedništva stranke da je neće podržati s ogradama, Maras nije izravno odgovorio, tek je rekao da je "SDP prvi i čvrsto protiv nasilja nad ženama".

Dobit ćete izjavu nakon Kluba, ali mi smo protiv nasilja nad ženama i za najviše ljudske standarde, dodao je upitan je li Klub zastupnika SDP-a jedinstven po tom pitanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na zahtjev novinara, osvrnuo se i na e-mail koji je SDP-ovim zastupnicima poslao Bauk, u kojemu im daje upute kako da izbjegnu novinare, međutim, ni tu nije bilo jasnog odgovora.

"Mi pišemo jedni drugima mailove, to vam je krenulo negdje 90-tih s informatizacijom, Windowsima, a onda i gmail-om negdje dvijetisućite. To je inovacija i nevjerojatno je koliko je čovječanstvo napredovalo", glasio je Marasov pokušaj da objasni e-mail predsjednika Kluba zastupnika SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk izrazio je uvjerenje da će u Saboru Konvencija biti potvrđena više nego dvotrećinskom većinom glasova.

SDP će uložiti amandman

“Mi smo uvijek bili jedinstveni oko stavova kako ćemo glasati o Istanbulskoj konvenciji, a što se tiče dojmova da je tome drugačije, mislim da se radi o nesporazumu. Također, radilo se o jednom pritisku na Vladu da ne stavlja svakakave gluposti u interpretativnu izjavu. Mi ćemo na članak 4 zakona koji su predložili, uložiti amandman, još razmatramo u kojem obojmu i kako. Ali neovisno o tome, glasat ćemo za ratifikaciju i nadamo se da će ona u Saboru biti potvrđena više nego dvotrećinskom većinom glasova”, kazao je Bauk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra da interpretativna izjava nije potrebna jer da je, kazao je, mi bismo je stavili u svoj prijedlog zakona. "Zadnjih dan-dva djelovalo mi je iracionalno da mi koji smo predložili zakon prije godinu dana moramo objašnjavati da smo za taj zakon, ali to je tako. Možda je dio krivice i na nama, ali naučit ćemo nešto. Sve je na nama”, istaknuo je Bauk.

Predsjednika Sabora pozvao je da okupi zastupnike, da se dopuni dnevni red i da već večeras ratificiraju Istanbulsku konvenciju. Na pitanje kako to da su se u SDP-u predomislili oko intepretativne izjave, Bauk je pojasnio da "ne bi podržali ratifikaciju koja to nije, odnosno, ako bi prijedlog zakona išao u smjeru da se stvori dojam da se ona ratificirala, a u stvari nije”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje da sada po "SDP-ovoj kratkoj analizi, ovo nije lažna ratifikacija, nego ratifikacija uz jednu izjavu kojom se pokušava umiriti HDZ-ovo biračko tijelo" te najavljuje da će uložiti amandman.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo