Najslađe doba godine /

Berači preplavili vinograde, prikuplja se grožđe za vino: 'Za ovo se cijelu sezonu radi'

Berba počinje rano, a ne staje se ni po najačem suncu

15.9.2020.
10:15
VOYO logo

Za vlasnike vinograda počelo je najteže, ali najslađe doba godine. Berači su preplavili polja, grožđe se trga na sve strane, pa je tako i u Vrbniku na otoku Krku.

Iako je berba tek počela već se sa sigurnošću može reći da je grožđa puno više no lani, a koliko će tamošnji zadrugari imati zlatne vrbničke žlahtine provjerila je Maja Brkljača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrbničko polje vrvi beračima. Ivan prolazi nakon svoje ekipe, da vidi je li obran svaki trs. Ima ih 850, a na svakomu je oko dva i pol kilograma grožđa.

"Za ovo se cijelu sezonu radi, ovo je naš trud, ovo je moja peta sezona, po meni bit će jedna od boljih. Očekivano je oko 30 posto više nego lani", rekao je Ivan Kramar, vinogradar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
milijunske štete /

RTL iz Vlade doznaje: nakon proglašenja elementarne nepogode idu isplate

Image
milijunske štete /

RTL iz Vlade doznaje: nakon proglašenja elementarne nepogode idu isplate

Među ostalima, pomažu mu sestra i mama.

"Volim pomagat bratu i zanima me ovo vinogradarstvo i bavljenje s vinom, tako da mi je gušt", poručila je Patricia Kramar, beračica.

Čovjek koji u vinogradu radi više od pet desetljeća, u šali ih ispravlja!

Berba počinje rano, a ne staje se ni po najačem suncu! Većina grožđa direktno se vozi na preradu u vrbničku zadrugu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bez zadruge bi bilo puno teže i lošije za nas", izjavio je Darko Avsec, vinogradar.

130 zadrugara svježe ubrano grožđe vozi na vaganje pa u zajednički podrum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Podrum su napravili zadrugari, to je njihovo, znači oni voze grožđe u svoj podrum, oni grožđe ne prodaju, a mi smo zaposlenici. Od tog grožđa proizvedemo vino, prodamo to vino, podmirimo obveze prema državi, prema bankama, dobavljačima, radnici dobiju plaću i sve ostalo ide njima", rekao je Marinko Vladić, upravitelj Poljoprivredne zadruge Vrbnik.

Jedan od radnika je enolog. Kaže, berba je izdašna i trajat će bar deset dana.

"Šta se tiče količine ona će bit negdje 25 do 30 posto više nego lani. Već sam počeo više puta isticat da me kolege zafrkavaju joj kod tebe uvijek dobro, al stvarno je kvaliteta, znači naši vinogradari brinu o tom grožđu, o vinogradima baš kao pravi sluge", izjavio je Dominik Gršković, enolog Poljoprivredne zadruge Vrbnik.

Sluge svojih vinograda, ali gospodari vrbničke žlahtine ove će godine imati oko 750 tisuća litara ili 75 vagona zlatnih kapi. U njima će vinoljupci uživati oko Nove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo