BEZ DLAKE NA JEZIKU / Benčić: 'Micanje HDZ-a je pitanje opstanka ovog društva'; Optužila Plenkovića i Beroša za ogroman broj umrlih od covida

Image
Foto: screenshot / HRT

'Nama treba progresivna vlada koja neće paziti na rejting, nego će doći ispraviti ono što je krivo postavljeno', smatra Benčić ali dodaje da vlada ujedinjenih stranaka današnje oporbe ne bi bila funkcionalna

23.1.2022.
15:29
screenshot / HRT
VOYO logo

U HRT-ovoj emisiji "Nedjeljom u 2" gostovala je saborska zastupnica stranke Možemo! Sandra Benčić. Najprije je objasnila što je mislila kada je na ovotjednom Aktualnom prijepodnevu u Saboru premijeru Andreju Plenkoviću poručila da bi voljela ući u njegovu glavu da se odmori.

"Svakako da premijer ima problema i briga, ali moja izjava da bi se odmorila u njegovoj glavi je bila usmjerena na njegove izjave kako je u Hrvatskoj super da nam BDP raste po izuzetno visokim stopama i da mi iz oporbe ne vidimo kako velike i važne stvari je on napravio u ovom mandatu. Cijene rastu, kupovna moć pada, a on živi u jednoj odvojenoj stvarnosti", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Plenković i Beroš odgovorni za visoku stopu umrlih od covida'

Naglasila je kako je istina da stopa BDP-a raste "ali samo zato što nam je u 2020. izuzetno pala", dok s druge strane kupovna moć građana pada zbog inflacije.

"On na neki način podcjenjuje građane, jer se ne možete saživjeti sa situacijom u kojoj oni svaki dan žive", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazala je i da se Plenković istodobno nosi s tri krize te da u sve tri ima grozne rezultate.

"Mi smo u top 10 zemalja svijeta po broju mrtvih od covida po glavi stanovnika. Deveti smo na svijetu, ne na području Europske unije. Za to su direktno odgovorni Plenković i ministar Beroš koji nikada nisu uzeli u obzir niti jedan prijedlog oporbe ni struke. Već dvije godine doslovno vrludamo kroz ovu krizu. A oni funkcioniraju tako što čekaju da vide kako su reagirali u susjednim zemljama pa tek onda reagiraju kod nas", kazala je Benčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Obnova je pitanje Plenkovićevog političkog nasljeđa'

Ustvrdila je i da se s obnovom nakon potresa ne događa gotovo ništa te da će ovim tempom Zagreb biti obnovljen tek za 200 godina.

"Obnova je pitanje opstanka života, i u Zagrebu i na Baniji. Sad je pitanje hoćemo li dobiti odgodu za europski novac. Moj prijedlog je da se sredstva s prvog potresa prebace na banijski potres i koriste za progresivnu štetu koju je taj potres napravio u Zagrebu", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje što se dobiva ujedinjenim zahtjevom opozicije za smjenom ministra Darka Horvata, rekla je da će svi koji dignu ruku za njega postati suodgovorni za rezultate te da je "pitanje obnove i pitanje Plenkovićevog političkog nasljeđa po kojem će ga u budućnosti ocjenjivati", smatra.

"Micanje HDZ-a je pitanje opstanka ovog društva, ali još je važnije da vlada koja dođe bude funkcionalna. Inače ćemo samo dobiti mali period bez HDZ-a", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Vlada ujedinjene oporbe ne bi bila funkcionalna'

Za vladu koju bi činila ujedinjena oporba smatra da ne bi bila funkcionalna.

"Nama treba progresivna vlada koja neće paziti na rejting, nego će doći ispraviti ono što je krivo postavljeno", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirala je i sječu kadrova u Zagrebačkom holdingu.

"Ovo je tek početak razgovora sa sindikatima, a krajnji cilj je da se kroz te razgovore utvrdi gdje su viškovi i gdje se može unutarnjom preraspodjelom pokrpati manjkove. Sindikati su svjesni činjenice da u Holdingu na dva operativna radnika imate jednu administrativno zaposlenu osobu. Znači, više od 30 posto zaposlenih u Holdingu je u birokraciji odnosno administraciji", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Čistoći, kaže, nedostaje operativnih radnika, a zaposlenima u administraciji bit će ponuđena mogućnost da pređu na neki drugi posao gdje nedostaje operativnih radnika. Naglasila je kako je obveza poslodavca u restrukturiranju da uloži u eventualne prekvalifikacije ili dokvalifikacije radnika. Otkrila je i da Holding upravo priprema i projekt za povlačenje sredstava iz jednog europskog fonda koji je namijenjen takvim restrukturiranjima koja se rade među ostalim i u javnim sektorima.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo