'neugodna opstrukcija' / Beljak suspendirao 100 članova HSS-a, među njima Marijanu Petir i Darka Korena

Beljak je kazao kako je odlučio uzeti stvar u svoje ruke te po statutu HSS-a - privremeno udaljiti iz stranke 100 članova. Od zvučnijih imena to su Darko Koren i Marijana Petir

14.9.2016.
8:18
VOYO logo

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak sazvao je izvanrednu konferenciju za medije na temu "Aktualna situacija u HSS-u nakon parlamentarnih izbora" koja se održala u prostorijama HSS-a u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čestitamo HDZ-u i Mostu na izbornoj pobjedi. Želimo da Plenković što brže sastavi vladu, a spekulacije o raskolu nisu istinite, mi smo jedinstveni u stajalištu da budemo konstruktivna oporba", poručio je Beljak.

"Naš je rezultat nešto bolji nego prošle godine na izborima. Pošto je odaziv bio lošiji, to je ipak uspjeh, mršavi, ali ipak rast HSS-a", dodaje šef HSS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beljak se potom zahvalio Milanoviću i SDP-u na povjerenju koje su im dali u Narodnoj koaliciji. Kazao je kako se nada da će suradnja i ubuduće biti dobra. Zahvalio je i biračima koji su glasali za Narodnu koaliciju. 

"Izborni rezultat bi bio bolji da nije bilo neugodne opstrukcije od jednog dijela ljudi iz HSS-a. Glavni odbor HSS-a je donio odluku uoči izbora da će svi takvi članovi stranke - biti sankcionirani", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi u svojim pravilima imamo jasno navedeno što možemo napraviti ako neka organizacija HSS-a na izborima dobije manje glasova nego što ima članova".

Beljak je kazao kako je odlučio uzeti stvar u svoje ruke te po statutu HSS-a - privremeno udaljiti iz stranke 100 članova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od zvučnijih imena to su Darko Koren i MarijanaPetir. Ovo ne iznači izbacivanje već pokretanje postupka na koji se oni mogu žaliti. Ako se žele žaliti, stranačka tijela će pokrenuti proceduru. Ja pozivam suspendirane da do vremena kraja postupka ne istupaju u javnosti. Frakcijske borbe unutar HSS-a traju više od 10 giodina, gurale su se pod tepih i to je većinski razlog što je HSS izgubio oko 80 posto svog nekadašnjeg biračkog tijela", poručio je.

"Bit ćemo stranka, ekipa, treba nam konsolidacija, nećemo razmišljati tko s kim pije kavu i tko je protiv, a tko za HDZ", zaključuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Goran Jakus/PIXSELL

Marijana Petir

​(Goran Jakus/PIXSELL)

Na pitanje novinara da komentira istupe gospodina Karina koji je poslao dopis da se glasa za HDZ-ovog kandidata i gospođe Petir koja je svojim postovima na Facebooku propitkivala odluku da se ide na izbore u Narodnoj koaliciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što smo mogli napraviti nego ih suspendirati. Nitko ne može biti u HSS-u na silu. Oni koji se ne slažu s odlukom stranačkog odbora, nije im mjesto u HSS-u! Marijani Petir je stranka sve dala, potrošila hrpu novaca na njezinu kampanju, a ona je ispala nekorektna. Svi oni imaju osam dana za žalbu, a oni koji smatraju da su pogriješili neće biti sankcionirani. Nama je skupština za 180 dana, a po statutu oni koji su opstruirali stranku u izborima ne mogu biti kandidati", poručio je Beljak.

Na pitanje novinara boji li se za svoju poziciju u vlasti predsjednik HSS-a je rekao kako je spreman 25 sati raditi za stranku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mene se blatilo po medijima 8 mjeseci kao da sam najgori kriminalac, ali u sljedećih 10 mjeseci ne želim prolaziti kroz unutarstranačke borbe", kazao je.

Kako komentirate mali broj žena u Saboru?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očito zakon koji propisuje kvote nije dobar. Žene su bile prenisko na listama i donijet ćemo u saborsku proceduru novi prijedlog da se to ispravi", rekao je Beljak.

Na pitanje je li HSS srušen na ovim izborima, Beljak je zanijekao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imali smo 1 mandat, a sad imamo 5. Zar je to rušenje stranke? Mi smo svoja stranka, mi ne trebamo navijače drugih stranaka, mi trebamo one kojima je HSS u srcu. Ja nemam vremena neozbiljno se baviti politikom".

U kojoj mjeri se vi osjećate odgovornim?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nimalo. Sve odluke stranke donesene su u skladu sa statutom, ja sam legalno izabran i sve konzultacije su provedene po nikad demokratskijim standardima. Na prošlim izborima smo dotaknuli dno, a sada je očito da se HSS polako vraća. Hrg nije ni zazivao sastanke, nego je ubijao rasprave svojim monolozima, a Friščić je dijelio otkaze ljudima s kojima se sukobio. Stranka je 10 godina bila sustavno uništavana", zaključio je Beljak. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo